Алфьоров Аркадій Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алфьоров Аркадій Миколайович
Народився
с. Попівка, Сумський повіт, Харківська губернія
Помер 30 червня 1872(1872-06-30)
Поховання Старий цвинтар в Бонніd
Країна  Російська імперія

Аркадій Миколайович Алфьоров (1814?—1872) — колекціонер та дослідник гравюр; землевласник Сумського та Валківського повітів Харківської губернії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився орієнтовно в 1814 році у селі Попівка Сумського повіту Харківської губернії у родині архітектора та гравера Миколи Алфьорова[1].

Закінчивши навчання в одному з харківських пансіонів, вступив у 1832 році до Імператорського Харківського університету та закінчив його словесне відділення у 1836 році. З 14 квітня 1838 року працював почесним доглядачем Зміївського повітового училища.

Через хворобу[2] залишив заняття малюванням.

З 1857 року до кінця свого життя Аркадій Алфьоров жив у Німеччині, поповнюючи свої зібрання гравюр та картин відомих художників.

Аркадій Алфьоров заповів свою колекцію, яка налічувала понад 3 тисячі екземплярів (від Дюрера та Ботічеллі до Брюллова та Айвазовського) Харківському університету. Пізніше колекція, опис якої займає 640 сторінок, стала значною частиною зібрання Харківського художнього музею; до музею надійшло 50 творів образотворчого мистецтва, 420 аркушів оригінальної графіки (малюнок, акварель) та близько 3 тис. гравюр західноєвропейських та російських майстрів XVI—XIX ст. Під час німецько-радянської війни колекція сильно постраждала: зараз вона налічує 18 творів образотворчого мистецтва, близько 150 аркушів оригінальної графіки та понад 2 тис. гравюр.

Пам'ятник Аркадію Алфьорову на Старому цвинтарі в Бонні, споруджений його братом.

Похований на Старому цвинтарі в Бонні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рік народження точно невідомий; у джерелах він вказується в межах 1812—1815 років.
  2. На одній із прогулянок він упав із коня та пошкодив собі хребет.

Література[ред. | ред. код]

  • Харківська православна енциклопедія — 2009. — С. 69

Посилання[ред. | ред. код]