Альтушка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Альтушка (англ. alt-girl) — це сленговий термін на позначення представниці сучасної молодіжної субкультури «альт» (від англ. alternative), що виникла у 2021 році[1]. Субкультура поширилась у TikTok та фандомах як відповідь на масовість та одноманітність, її представники прагнуть виділитися за допомогою нестандартних ідей, стилю одягу та манери поведінки[2][3][4]. Часто слово використовується в зневажливому відтінку на позначення дівчат, що намагаються виділятись на фоні інших[5].

Походження

[ред. | ред. код]

Походження субкультури першогочергово пов'язують з платформою TikTok, де серед користувачів в 2020 році почав набирати популярності поділ на «straight» Tik-Tok, зі звичним та традиційним контентом і «alt» або «elite» Tik-Tok з більш специфічним контентом[1][2][3]. Представники «альтернативного Tik-Tok» часто кепкували над більш традиційними відео, які вони вважали кринджовими і несмішним на противагу крутому і унікальному контенту на «їхньому боці»[6].

Стиль

[ред. | ред. код]

На думку альтушок, їхній зовнішній вигляд — це бунт проти звичних шаблонів стилю та стандартів краси[1]. В естетиці переважає похмура атмосфера, але допустимі яскраві елементи[7].

«Альт» передбачає речі оверсайз, важкі черевики, широкі штани, його можна класифікувати як суміш елементів одягу емо та панків[1][8].

Критика

[ред. | ред. код]

В основному, представниць субкультури критикують через позерство[8], «інакшість» лише для картинки, без глибокого поринання в незвичайні хобі та захопленння, які демонструють[5].

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б в г Субкультура "Альт" (PDF). http://bibl.kharkiv.ua/. Харківська обласна бібліотека для дітей.
  2. а б Путівник по Tik-Tok: які сегменти має дивна соцмережа. ВІДЕО. Українська правда. Життя (укр.). Процитовано 15 липня 2024.
  3. а б Як TikTok розділився на два табори. Я - журналіст (укр.). 15 лютого 2022. Процитовано 15 липня 2024.
  4. Альтушки: кто это, как выглядят, что за мем альтушка с госуслуг | РБК Тренды. web.archive.org. 19 червня 2024. Процитовано 15 липня 2024.
  5. а б Копылова, Наталья. Кто такие скуфы, альтушки, милфы, нормис: краткий словарь интернет-названий для мужчин и женщин. Лайфхакер (ru-RU) . Процитовано 15 липня 2024.
  6. Merrilees, Kristin (18 червня 2020). TikTok Is Only Getting Weirder. The Startup (англ.). Процитовано 15 липня 2024.
  7. Вчимо TikTok сленг: список найпопулярніших слів і фраз у 2022 році. buki.com.ua (ua) . Процитовано 15 липня 2024.
  8. а б Кто такая альтушка. Девушки с необычным стилем стали героинями мемов. medialeaks.ru (ru-RU) . 8 серпня 2022. Процитовано 15 липня 2024.

Посилання

[ред. | ред. код]