Антарктичний інститут Уругваю

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Антарктичний інститут Уругваю
Instituto Antártico Uruguayo
Штаб-квартира інституту
Абревіатура IAU
Тип інститут
Засновано 09.01.1968
Країна  Уругвай
Штаб-квартира Av. 8 de Octubre 2958 Монтевідео, Уругвай
Розташування Уругвай Уругвай
Членство COMNAPd
Центральний орган Міністерство оборони Уругваю
Вебсайт: gub.uy/ministerio-defensa-nacional/iau

CMNS: Антарктичний інститут Уругваю у Вікісховищі
Сектор на який претендує Уругвай
Станція «Артігас», керована Уругвайським антарктичним інститутом на острові Кінг-Джордж.

Антарктичний інститут (ісп. Instituto Antártico Uruguayo, IAU) — науково-дослідна установа Уругваю, яка підпорядкована Міністерству оборони, та відповідає за планування, координацію і контроль проведення наукових досліджень та заходів встановлених Національною антарктичною програмою (PNA).[1]

Історія[ред. | ред. код]

Історія початку діяльності країни у Антарктиці починається у 1916 році, зі спроби порятунку Ернеста Шеклтона та команди баркентини Енд'ю́ренс, яка дісталася острову Елефа́нт. Починаючи з Міжнародного геофізичного ріку (1957-58), офіцери ВМС Уругваю брали участь у аргентинських та британських експедиціях на Антарктичний півострів та Південні Шетландські острови.

Антарктичний інститут був заснований 9 січня 1968 року професором Хуліо Сезаром Мусо (Julio César Musso), який керував командою антарктичних стипендіатів. Професор Мусо став першим президентом інституту. 28 серпня 1975 року Уругвайський антарктичний інститут було інтегровано у структуру Міністерства оборони, який отримав таким чином більше ресурсів для проведення наукових досліджень в антарктичних регіонах.[2] Інститут має річний бюджет, спеціально призначений Міністерством економіки, і керується Міжвідомчою радою, що складається з представників Міністерства оборони, закордонних справ та Міністерства освіти і культури.

Антарктичному інституту підпорядковані антарктичні станції Артігас та «ECARE» в Антарктиді.

Структура[ред. | ред. код]

Антарктичний інститут працює у різних сферах із спеціалізованим та досвідченим персоналом у складі відділів:

  • Генеральний секретаріат
  • Стратегічне планування
  • Логістика
  • Фінанси
  • Людські ресурси
  • Наукова координація

Відділ наукової координації організовує та оцінює науково-дослідні програми в університетах, інститутах та дослідницьких спільнотах для задоволення потреб, вимог та рекомендацій Наукового комітету з антарктичних досліджень (SCAR).

Відділ стратегічного планування займається питаннями Ради адміністраторів національних антарктичних програм (COMNAP) у програмах AIROPS, SHIPOPS, TRAINET. Персонал станції проходить навчання та відбір відповідно до керівних принципів COMNAP та інших програм, таких як «Medevac» (медична евакуація), надзвичайні ситуації пов'язані з розливом нафти, поводження з відходами. Важливим питанням є розвиток екологічного моніторингу відповідно до посібників, опублікованих COMNAP. Антарктичний інститут Уругваю бере активну участь у всіх заходах антарктичного співтовариства.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Misión y Visión – Instituto Antartico Uruguayo. www.iau.gub.uy. Архів оригіналу за 3 грудня 2018. Процитовано 3 грудня 2018. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |5= (довідка)
  2. Decreto-ley Nº 14.416, artículo 103. 1975. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 5 червня 2015.