Антена з контрольованою спрямованістю прийому

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Антена з контрольованою спрямованістю прийому (англ. controlled reception pattern antenna)(CRPA) — це активна приймальна антена, розроблена для захисту від радіоглушіння і спуфінгу сигналу. Використовується в навігаційних системах, щоб протистояти GPS-спуфінгу.[1][2]

Принцип дії

[ред. | ред. код]

Реалізована як антенна решітка з 4 й більше елементами (антена і приймач).

Аналізуючи зсув фаз сигналів від 3 і більше приймачів і знаючи їх взаємне розташування, можна методом тріангуляції визначити напрямок на джерело сигналу і меншою мірою (через малі відстані між антенами) відстань до джерела сигналу.

Цифрова антенна решітка, маючи N приймаючих елементів, методом цифрової обробки сигналів може відфільтрувати до N-1 не бажаних джерел сигналу.

Знаючи власну орієнтацію, можна відфільтрувати джерела сигналу, які перебувають у горизонтальній площині, на відміну від GPS-супутників, які знаходяться на висоті приблизно 20 000 км.

Історія

[ред. | ред. код]

Технологія відома з 1984 року. Використовується військовими США з 1990 року (аналогова система AE-1). Далі з'явились цифрові системи GAS-1 (1997), ADAP (2006).

Приклади

[ред. | ред. код]
  • Термінали Starlink використовують власні координати й альманах з траєкторіями супутників, щоб зсувом фаз підсилювати сигнал у напрямку вибраного супутника.
  • Антена «Комета-М» у російському ракетному та безпілотному озброєнні.[3]

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Anti-jam technology: Demystifying the CRPA - GPS World. GPS World - The Business and Technology of Global Navigation and Positioning (амер.). 12 квітня 2017. Процитовано 21 березня 2024.
  2. What are CPRA or Controlled Reception Pattern Antennas?. everythingrf.com.
  3. https://mil.in.ua/uk/articles/kometa-problema-dlya-reb-ukrayiny/