Антиатлас

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Антиатлас

الأطلس الصغي
Хребет Антиатлас
Країна Алжир Алжир, Марокко Марокко
Місто Агадир, Тафраут
Довжина 1500 км
Найвища точка Джебель Лекст
 - висота 2359 м
CMNS: Антиатлас
у Вікісховищі

Антиатлас або Малий Атлас (араб. الأطلس الصغير‎) — гірський хребет, південно-західна частина Атлаських гір, розташований на заході Північної Африки, на межі з Сахарою. Антиатлас простягається від Атлантичного океану на південному заході до міста Варзазат на північному сході, і далі на схід до краю Тафілальт, загалом близько 500 км завдовжки. На півдні обмежено Сахарою. На північ і північний схід, через долину річки Сус, розташований інший хребет системи — Високий Атлас.

Найвища точка хребта — гора Джебель Лекст (2359 м), середня висота хребта становить 1590 м. У середньому вершини Антиатласу досягають висоти 2500-2700 м. Західна частина є серією асиметричних пасом брилових і останцевих гір, а східна являє собою столове плато. Східна частина хребта називається горами Сархро.

Інколи Антиатлас розглядають окремо від Атлаських гір, що підкреслюється першою частиною терміну "анти".

Орогенез[ред. | ред. код]

Основні породи підмурівку Африканської плити було створено в докембрії, вони набагато старше, за породи гір Атлас та Антиатлас.

Хребет Антиатлас утворився у палеозої (~ 300 млн років тому), в результаті континентальної колізії. Сьогоденна Північна Америка, Європа і Африка були у складі двох колишніх континентів, Євроамерики і Гондвани, на межі яких, під час Аллеганського орогенезу, утворилися прадавні Центрально-Пангейські гори.

В третинному періоді (65 мільйонів до ~ 1,8 млн років тому), відбулася континентальна колізія Іберійської та Африканської плит в результаті чого були утворені хребти гір Атлас.

Через довший процес ерозії Антиатлас в середньому нижче за сусідній Атлас.

Профіль і клімат[ред. | ред. код]

Вершини Антиатласу мають середню висоту 2500-2700 м. На півночі знаходиться плато з середньою висотою 1700-1800 м. Хребет вельми розчленований, особливо в південному напрямку.

Через те що Антиатлас розташовано у дощовому сутінку Великого Атласу, морський вологий вплив відчутно лише на півночі і заході, де північні схили хребта отримують більше вологи, середньорічна кількість опадів — 300-550 мм, тому на них ростуть рідкісні масиви кам'яного дуба, арганського дерева, ялівців, решта терену має опадів менше за 200 мм на рік.

Населення і економіка[ред. | ред. код]

Територія навколо хребта заселена берберськими племенами, головне місто яких — Тафраут, називається мигдалевою столицею Марокко. Велика частина сільськогосподарських земель розташовано вздовж річок і сильно залежать від періоду високої води навесні.

Місцевість прикрашають мальовничі касби, розташовані в різних частинах регіону, в тому числі в старих районах Агадиру. Раніше касба служила притулком і складом для місцевого населення. У безпосередній близькості розташовувалися тераси полів з кам'яними підпірними стінками, проте у міру того, як оселі залишалися мігруючих населенням, ці поля перестали оброблятися й іригаційні системи стали руйнуватися.

Координати: 30°00′ пн. ш. 8°30′ зх. д. / 30.000° пн. ш. 8.500° зх. д. / 30.000; -8.500

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Антиатлас