Антинаталізм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Антинатал́ізм (дав.-гр. ἀντί, дос. «проти» та лат. natalis дос. «народження») — це філософський та етичний погляд, який негативно оцінює продовження роду. Антинаталісти стверджують, що люди повинні утримуватися від продовження роду, оскільки це аморально та неетично.[1] У наукових і літературних працях висуваються різні етичні аргументи на захист антинаталізму.[2] Наприклад, вчені стверджують, що продовження роду суперечить практичному імперативу Іммануїла Канта. Деякі з найбільш ранніх збережених формулювань ідеї про те, що було б краще не народитися, можна знайти в Стародавній Греції, давньогрецький поет і трагік Софокл сказав: «Найбільше, перше благо — зовсім не народжуватися, друге — народившись, померти якнайшвидше».[3] Термін антинаталізм є протилежним до терміну наталізм або пронаталізм.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Coates, Ken; Benatar, David (2016). Anti-natalism: rejectionist philosophy from Buddhism to Benatar. Sarasota, Florida: First Edition Design Publishing. ISBN 978-1-62287-570-2.
  2. published, Virginia Pelley (29 січня 2018). This Extreme Sect of Vegans Thinks Your Baby Will Destroy the Planet. Marie Claire Magazine (англ.). Процитовано 4 жовтня 2023.
  3. A quote from Oedipus at Colonus. www.goodreads.com. Процитовано 4 жовтня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]