Аргентинський антикомуністичний альянс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аргентинський антикомуністичний альянс

ісп. Alianza Anticomunista Argentina
Країна  Аргентина[1]
Голова партії Хосе Лопес Рега
Дата заснування 1970-ті
Ідеологія ультраправий перонізм

Аргентинський антикомуністичний альянс (також ААА, Три А) — ультраправа терористична організація (ескадрон смерті), яка активно діяла в Аргентині упродовж 1970-х років, особливо за часів правління Ісабель Перон (1974-76). У 2007 році акти ААА визнано злочинами проти людства, що не мають терміну давності.

Історія[ред. | ред. код]

Первинно був пов'язаний з правим крилом пероністів, згодом їхні погляди розбіглись. Багато з його учасників знайшли зв'язки з військовою хунтою на чолі з Віделою й відігравали важливу роль у його «Брудній війні»(загальна назва щодо засобів державного тероризму, що використовувались аргентинськими військовими диктатурами). Попри свою назву, ААА діяв проти широкого діапазону лівих та інших опонентів уряду, а не тільки проти комуністів. Зокрема, погрози убивства на адресу математика Мануеля Садоскі й актора Ектора Альтеріо, що походили з боку ААА, призвели до їхньої еміграції.

Наслідки[ред. | ред. код]

У грудні 2006 року в Іспанії був заарештований колишній активіст ААА Родольфо Альмірон[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Reato C. Masacre en el Comedor — 1 — Sudamericana. — С. 141. — ISBN 978-950-07-6679-1
  2. Засуджено одного з лідерів аргентинського «ескадрону смерті». Архів оригіналу за 13 березня 2016. Процитовано 9 березня 2012.