Астрономія в Словенії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Астрономія в Словенії викладається в одному університеті, досліджується в одній обсерваторії і популяризується багатьма аматорськими астрономічними товариствами[1].

Професійна астрономія[ред. | ред. код]

70-сантиметровий телескоп Вега в Обсерваторії Головець

Єдиним університетом в Словенії, який викладає астрономію, є Люблянський університет. Кількість професійних астрономів невелика, і жоден із них не має обіймає суто дослідницьких посад – усі посади є викладацькими[1].

Єдиною астрономічною обсерваторією в країні є Обсерваторія Головець, якою керує факультет математики та фізики Люблянського університету і яка здебільшого використовується для навчання студентів. Обсерваторія обладнана 70-сантиметровим телескопом Вега[1].

Любительська астрономія[ред. | ред. код]

В Словенії працюють порядку 100 астрономів-аматорів[2], обʼєднаних у близько 15 аматорських астрономічних товариств. Деякі з них мають обсерваторії, які повністю фінансуються їхніми членами[1].

Видається щомісячний астрономічний журнал "Спіка", статті в який часто пишуть викладачі і студенти Люблянського університету[2].

Астрономія в школі[ред. | ред. код]

В школах астрономія є курсом за вибором. Основи астрономії також вивчаються в курсах географії та фізики. Істотною проблемою є недостатня астрономічна освіта шкільних вчителів[1][3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Uros Kostic, Andreja Gomboc (14 квітня 2009). Global Astronomy Survey : Slovenia. Developing Astronomy Globally. Процитовано 2 лютого 2024.
  2. а б Zwitter, T. Astronomy Education in Slovenia / Impey C. D. (editor) // International Symposium on Astrophysics Research and Science Education. — 1999. — P. 92-96.
  3. Gomboc, A. Astronomy in Primary and Secondary Education in Slovenia // IAU General Assembly. — 2015. — Vol. 29. — P. 2255746.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]