Астрономія в Сербії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Астрономія в Сербії розвивалася відповідно до її економічних можливостей або навіть трохи краще. Белградська астрономічна обсерваторія[sr], заснована в 1887 році, є однією з найстаріших наукових установ Сербії[1]. Сербія є членом Міжнародного астрономічного союзу з 1935 року[1].

Белградська астрономічна обсерваторія досі залишається єдиною професійною обсерваторією в Сербії. Обсерваторія веде будівництво спостережної станції на горі Відоєвіца[sr] біля Прокупле[sr][1]. У Сербії є кілька менших національних та університетських обсерваторій: Народна обсерваторія[sr] в Белграді, Астрономічна обсерваторія Нового Саду, Обсерваторія Беллерофонт у Крагуєваці. Є два планетарії — Белградський[sr] і Новосадський.

Астрономія викладається в початковій і середній школах, але лише в рамках інших предметів. Дослідницька станція «Пєтніца»[1] має велике значення у викладанні астрономії. Більшість сербських астрономів є випускниками Белградського університету і лише набагато менша кількість — випускниками Новосадського університету[1].

У Сербії виходить кілька журналів, присвячених астрономії: «Астрономічний журнал», «Васіона»[sr], «Астрономія». Крім того, з 1936 року виходить науковий журнал «Сербський астрономічний журнал»[en].

У Сербії існує 17 асоціацій астрономів-любителів, найстарішою з яких[2] є Астрономічне товариство Руджера Бошковича[sr].

Сербія наприкінці 2012 року отримала три астрономічні радіотелескопи[3].

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Olga Atanackovic, Global Astronomy Survey: Serbia (2009)
  2. Астрономско друштво „Руђер Бошковић“. Архів оригіналу за 20. 08. 2011. Процитовано 31. 08. 2009.
  3. Србија добија три астрономска радио телескопа («Блиц», 14. новембар 2012)