Атака на Мумбаї

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Атака на Мумбаї
terrorism in Indiad
Місце атаки Мумбаї
Координати 18°55′19″ пн. ш. 72°50′00″ сх. д. / 18.92194444447222423° пн. ш. 72.83333333336111081734998152° сх. д. / 18.92194444447222423; 72.83333333336111081734998152
Дата 26-29 листопада 2008 року
Загиблі 166 + 9 терористів
Поранені понад 300
Число терористів 10

Атака на Мумбаї; терористичний акт в Бомбеї — серія терактів, скоєних в індійському місті Мумбаї з 26 по 29 листопада 2008 року.

Загальна картина[ред. | ред. код]

Імовірно, ісламські терористи з організації «Деккан Муджахедин» (раніше невідома організація, можливо пов'язана з Аль-Каїдою[1]) здійснили напад силами декількох мобільних груп. Одна група відкрила безладну стрілянину з автоматів Калашникова в будівлі вокзалу Вікторії, дві інші захопили заручників у розташованих навпроти Воріт в Індію готелях «Тадж-Махал» і «Оберой» (англ.  Trident Oberoi hotel), четверта атакувала поліцейську дільницю. Всього було зафіксовано сім нападів (у тому числі на Leopold Cafe, госпіталь і Єврейський центр у діловому центрі «Наріман»[2]. У результаті загинули 166 мирних жителів і співробітників силових структур, і 9 з 10 терористів. Ще від 300 до більш ніж 600 чоловік отримали поранення.

Перед терактом[ред. | ред. код]

Близько 22:00 за місцевим часом, 21 листопада 2008 року група з десяти підготовлених терористів — Мохаммеда Аджмала Касаба, Абу Алі, Абу Сохеба Абдула, Рехамана Чота, Фахади Уллаха, Абу Дери Ісамал Хана, Насіра Умара, Бабара Имарана Акаши, Акіра Алі Хами і Бади Абдула Рехаман залишають Карачі, Пакистан на надувних човнах. Їх напрямок — Мумбаї, Індія. Відстань — близько 900 км.

Кожен з терористів має при собі Автомат Калашникова (АК або АК-74), з шістьма або сімома модифікованими спорядженими магазинами на 35 або 40 патронів, плюс більше 400 запасних патронів калібрами 5,45×39 мм або 7,62×39 мм, 80 ручних гранат, револьвер системи «Наган» і по 50 патронів до нього, два мисливських ножі, бронежилет, і тижневий запас питної води і сухофруктів[3].

23 листопада 2008 року терористи розстрілюють чотирьох індійських моряків і захоплюють рибальський траулер разом з його капітаном, якого під загрозою смерті змушують перевезти їх в Мумбаї.

26 листопада 2008 року, близько 19:40 за місцевим часом в семи кілометрах від пристані «Colaba», злочинці розстрілюють капітана траулера і скидають його тіло у воду, після чого пересідають на чотири надувні човни і гребуть до берега на веслах.

О 20:10 перша група з чотирьох терористів висаджується на берег і рухається у напрямку до «Badhwar Park». Ще шестеро продовжують плавати вздовж берега в пошуках місця для висадки[4].

О 20:30 інші терористи висаджуються на березі в районі «Cuffe Parade» і зі спортивними сумками рухаються у напрямку до заздалегідь визначених цілей. Четверо терористів пішки прямують в «Taj Mahal Palace & Tower» і «Leopold Cafe», що навпроти, ще двоє (Абу Дера Ісмаїл Хан і Аджмал Касаб) ловлять таксі і їдуть в напрямку вокзалу «Вікторія термінус», також на таксі до готелю «Трайдент Оберой» пересуваються ще два терориста, і останні два, пішки йдуть в Єврейський центр в діловому центрі «Наріман».

Хронологія теракту[ред. | ред. код]

«Трайдент Оберой» 26—28 листопада 2008 року[ред. | ред. код]

О 21:20 за місцевим часом 26 листопада 2008, двоє терористів — 20-річний Абу Сохеб Абдул і 24-річний Фахад Уллах, через чорний хід увірвалися в готель «Трайдент Оберой» (англ. Trident Oberoi hotel) і відкривають безладний вогонь чергами по всіх, хто знаходиться всередині. В будівлі починається паніка, люди починають безладно стрибати під столики (на першому поверсі знаходилося кафе) або розбігатися, деякі навпаки впадають в шоковий стан і падають на смерть побиті кулями терористів. В будівлі готелю гинуть не менше 10 осіб, ще не менше 30 отримують поранення. Терористи ведуть вогонь з вікон кафе по проїжджаючих повз автомобілях і навіть кидають у таксі дві ручні гранати, в результаті чого гинуть ще не менше п'яти осіб і ще 15 отримують осколкові поранення. Терористи залишають будівлю на кілька хвилин і з ґанку обстрілюють перехожих, це дає час тим, що залишилися в живих або забарикадуватися на кухні, або покинути місце стрілянини.

Повернувшись, Уллах і Абдул бачать, що частина потерпілих зачинилася на кухні, після чого намагаються відкрити металеві двері з допомогою кількох автоматних черг з нею, коли це не виходить, вони кидають гранату у вікно роздачі, однак та не спрацьовує. Після чого терористи починають ходити по номерах і розстрілювати постояльців. О 6:00 ранку 27 листопада 2008 року готель повністю оточений поліцейським спецназом, армійськими підрозділами і співробітниками поліції. Терористи стріляють в їх бік з вікон, а також застосовують проти співробітників сил правопорядку ручні гранати.

О 8:40 ранку поліція починає штурм захопленого терористами об'єкта. Стрілянина і вибухи не вщухають ні на хвилину. О 13:30 в будівлі розриваються дві ручні гранати, після чого перестрілка стихає. Поліція, помилково вважаючи, що злочинці загинули, заходить в будинок. О 17:35 увійшовши до будівлі, поліцейські натикаються на засідку терористів і відступають. Після декількох вибухів, приблизно о 19:45 на четвертому поверсі починається сильна пожежа. З будівлі вже врятовані не менше 31 людини, четверо з важкими пораненнями знаходяться в несвідомому стані.

О 10:00 28 листопада 2008 року останні 24 заручника врятовані поліцейським спецназом. Терористи забарикадувалися на третьому поверсі і продовжують відстрілюватися. Між 10:45 і 11:00 в результаті застосування світлошумових гранат і блискавичного штурму спецназ ліквідує обох злочинців.

О 15:00 поліцейські звітують про повний контроль над будівлею. Тіла двох терористів винесені на вулицю. Офіційно підтверджено смерть 35 чоловік, включаючи двох нападників і поранення не менше 68 осіб. Врятовано 143 людини[5].

«Taj Mahal Palace & Tower» і «Leopold Cafe» 26—29 листопада 2008 року[ред. | ред. код]

Leopold Cafe[ред. | ред. код]

Приблизно в 21:30 за місцевим часом, відвідувачі «Leopold Cafe» чують два гучних хлопки (терористи застосували дві ручні гранати перед входом) і не менше трьох дрібних. Через менш ніж тридцять секунд після цього двоє злочинців увірвалися в приміщення і відкрили стрілянину. У кафе починається паніка, частина відвідувачів намагається втекти через дорогу в «Taj Mahal Palace & Tower», інші ховаються під столиками. Більшість гине при спробі до втечі, бо терористи ведуть дуже щільний вогонь. В будівлі відбувається детонація осколкової гранати. Протягом трьох хвилин вщухає стрілянина. На місці гине 11 осіб, ще 28 отримують поранення. Частина поранених відвідувачів перебігає в готель, де шокований персонал намагається надати їм першу медичну допомогу і починає дзвонити в поліцію.

Taj Mahal Palace & Tower[ред. | ред. код]

Рівно о 21:40 двоє терористів, що раніше стріляли в кафе вриваються в готель і відкривають стрілянину з автоматів у вестибюлі, де знаходиться частина врятованих і поранених людей. В цей же час ще двоє терористів, що раніше вже перебували в готелі, починають вриватися в номери і розстрілювати постояльців, частину з них зганяють на перший поверх, інших вбивають на місці. На п'ятому поверсі один з терористів застосовує ручну гранату, в результаті чого починається пожежа. До 23:00 26 листопада терористи контролюють майже всю будівлю готелю, частина постояльців ховається в своїх номерах, деякі забарикадувалися в підсобних приміщеннях, або підземному ресторані. О 00:00 27 листопада 2008 року поліція оточує весь район прилеглий до готелю, у будівлі знаходиться понад дві сотні поліцейських і солдатів індійської армії, очікується прибуття спецназу. О першій ночі, пожежа на п'ятому поверсі готелю посилюється настільки, що починає бути помітною з вулиці, а весь будинок усередині заповнюється їдким димом. Перші репортери знімають те, що відбувається біля готелю в прямому ефірі. Терористи стріляють в бік співробітників поліції з вікон. О 2:30 весь п'ятий поверх охоплений вогнем. Перестрілка біля будівлі не стихає, один індійський репортер гине, ще один отримує поранення від куль терористів.

О 3:00-4:00 до будівлі прибувають пожежні машини, які за допомогою драбин гасять пожежу на п'ятому поверсі, при цьому потрапляючи під шквальний вогонь терористів, які відкрили його з вікон крила, що знаходиться навпроти. До 5:30 ранку пожежу загасили, двоє пожежників загинули, не менше 5 поранені. До 6:00 будівлю покинуло понад 200 осіб, проте всередині ще залишається 150 чоловік і всі терористи. Прибуває поліцейський спецназ.

О 6:30 ранку спецназ починає штурм захопленого терористами готелю. Терористи чинять запеклий опір, відбувається не менше трьох вибухів ручних гранат. До 8:00 ранку, спецназ витісняє терористів з фоє. У 9:30 виведені з будівлі ще 50 заручників. Запеклий бій не стихає ні на хвилину.

О 10:30 ранку терористи витіснені вглиб готелю, щонайменше один з них вже поранений. Стрілянина стає менш інтенсивною. О 12:00 останні 50 чоловік виведені з готелю.

До 16:30 терористи контролюють лише четвертий поверх, звідти ведучи вогонь по спецназівцям у фоє і на вулиці. Один з терористів вже убитий. В одному з номерів на четвертому поверсі починається пожежа, її причини так і не були встановлені. О 19:20 перестрілка раптово стихла. Спецназ просить підкріплення. Щонайменше один з них убитий і ще двоє поранені.

У цей же час винесені перші 15 тіл загиблих. Жодних слідів того, що терористи живі не спостерігається. Спецназ заявляє про те, що контролює майже 90 % готелю, але не може проникнути на четвертий і п'ятий поверхи внаслідок барикад збудованих терористами і сильного задимлення.

О 14:50 28 листопада з будівлі винесені майже всі тіла загиблих. Поліція заявляє, що їм невідомо, чи живі терористи, однак вони точно знають, що «не менш одного з них вже ліквідували». Репортери продовжують знімати те, що відбувається біля готелю в прямому ефірі.

Тим не менш рівно о 14:53 з вікон четвертого поверху в бік поліцейських раптово лунають дві автоматні черги по три постріли. Двоє поліцейських з оточення отримують поранення. Також чути не менше чотирьох вибухів ручних гранат. Перестрілка і штурм спалахують з новою силою. О 15:00 за допомогою вибухівки поліціянти підривають барикади терористів на четвертому поверсі. Стрілянина з вікон припиняється, але вона спостерігається з глибини будівлі. О 15:59 у будинку виразно чути не менше десяти вибухів ручних гранат, майже відразу ж після чого перестрілка стихає. До 19:00 обстановка в будівлі і на вулиці спокійна. Поліція звітує про те, що з моменту початку штурму ліквідовано не менше двох з чотирьох терористів. Втрати штурмової групи спецназу — 1 загиблий і 4 поранених. О 19:30 раптово лунає вибух ручної гранати і чотири одиночних постріли з глибини будівлі, потім все стихає. О 20:30 звучить одна автоматна черга. Спецназ звітує що ними ліквідований третій з чотирьох терористів, але вони не можуть встановити місцезнаходження останнього.

О 3:40 ранку 29 листопада з будівлі винесені тіла трьох знищених терористів і останні шість тіл загиблих постояльців. Вибухів і пострілів більше немає.

Проте о 4:10 з будівлі чути не менше трьох вибухів імовірно ручних гранат, за ними слідує п'ять автоматних пострілів, що доносяться з четвертого поверху. О 4:20 спецназ заявляє що ними контролюється весь готель крім одного крайнього приміщення на четвертому поверсі, де забарикадувався останній терорист. О 5:00 спецназ починає зачищати четвертий поверх, останній злочинець відкриває по них шквальний вогонь з автомата, також відбувається дві детонації «розтяжок», встановлених терористом на підступах до свого останнього притулку . Один спецназівець важко поранений.

О 7:00 ранку з будівлі лунають численні постріли (не менше 30-40), після чого гримить вибух ручної гранати і все стихає.

О 7:30 ранку спецназ звітує про повний контроль над будівлею і про те, що останній терорист був застрелений о 7:01 ранку. На той момент майже весь четвертий поверх і велика частина другого охоплені сильним вогнем, з фоє вириваються чорні клуби диму. Майже всі вікна в будівлі розбиті в результаті запеклої перестрілки[6]

Вокзал «Чатрапаті-Шіваджі» 26 листопада 2008 року (21:42—22:30)[ред. | ред. код]

О 21:42 за місцевим часом 26 листопада 2008 року 21-річний Аджмал Касаб і 25-річний Абу Дера Ізмаїл Хан, що прибули на таксі, застосовують дві гранати в залі очікування на вокзалі Вікторія термінус. Після чого відкривають шквальний вогонь по людях зі своїх АК-74.

Розстрілявши натовп на вокзалі, вони взяли в заручники двох констеблів і прикриваючись ними, відкрили шквальний вогонь по поліцейському автомобілю, в якому їхали Хамант Каркаре, Віджай Саласкар і Ашок Камт, у яких на трьох був лише один старий Револьвер Webley, і гвинтівка часів Другої світової війни «Лі-енфілд», в ході нетривалої перестрілки усі поліціянти загинули, Касаб і Хан разом із заручниками сіли в авто і поїхали в бік кінотеатру «Метро», в якому полюбляли збиратися туристи із США та Європи.

На дорозі біля одного з заручників задзвонив мобільний, і тоді Касаб застрелив його. Потім терористи обстріляли присутніх біля входу в кінотеатр людей, але не поціливши ні в кого, негайно викрали сріблясту «Škoda Octavia» і поїхали в бік знаменитого мумбайського пляжу Чаупаті. Поліція, вже знала про початок терористичних атак, перекрила всі дороги в місті блокпостами. Через 50 хвилин після перших пострілів, о 22:30 за місцевим часом, Хан і Касаб натрапили на поліцейський блокпост недалеко від пляжу, зупинившись в 30 метрах від блокпосту, вони спробували різко розвернутися, але співробітники поліції відкрили вогонь по автомобілю на ураження. У перестрілці Хан був убитий влучанням куль у голову і обличчя, Аджмал був поранений в шию і коліно, і прикинувся мертвим.

Інспектор поліції Тукарам Омбле, озброєний лише поліцейським кийком, пішов перевірити тіла і коли наблизився до Касабу, той різко підвівся і зробив п'ять пострілів з свого автомата в голову і верхню частину тіла поліцейського. В останні секунди свого життя, поранений Омбле встиг перехопити ствол автомата Касаба, і це дозволило його колегам захопити пораненого терориста живим. Інспектор помер від отриманих поранень, коли його несли в машину швидкої допомоги. Всього від рук Касаба і Ізмаїл Хана загинули 58 і були поранені 109 осіб. Вони стали першими нейтралізованими терористами.

«Nariman House» 26—28 листопада 2008 року[ред. | ред. код]

Єврейський центр під назвою «Nariman House» був атакований останнім і атака була найменш ефективною.

О 21:45 за місцевим часом 26 листопада 2008 року, двоє терористів (Абу Умар і Бабар Імаран Акаша) увірвалися в приміщення і відкрили безладну стрілянину чергами. В ході цього були застрелені не менше 6 осіб, в тому числі рабин і його вагітна дружина, і поранено 8. За недоглядом терористів центр був майже порожній і в заручники вдалося взяти лише 9 осіб (вісьмох пораненими).

О 7:00 27 листопада, поліція повністю оточує будівлю і евакуює всіх людей в радіусі двох кілометрів від місця. Вони намагаються вийти на зв'язок з терористами, але нічого не виходить. Близько 11:00 з вікон другого поверху терористи відкривають вогонь по поліцейських. Однак бій ненадовго стихає. Між 11:30 та 12:00 звучать розриви світлошумових гранат, і біля будівлі починається запекла перестрілка. Спецназ у кількості 22 чоловік не може зайти в будинок, бо перебуває під обстрілом і змушений оборонятися. О 14:45 з будівлі доноситься кілька розривів ручних гранат, стрілянина не вщухає. О 17:30 прибуває вертоліт Мі-17, з допомогою нього спецназівцям вдається висадитися на дах і почати штурм звідти.

О 00:00 28 листопада, під шквальним перехресним вогнем не стихаючої перестрілки з будівлі вибираються всі 9 утримуваних на першому поверсі заручників. Один з індійських спецназівців, який прикривав їхню втечу, отримує важке поранення в шию, пізніше помирає.

Близько 7:30 ранку терористи витіснені вглиб будівлі і продовжують відстрілюватися, стримуючи співробітників поліції з допомогою споруджених барикад.

Перший терорист Абу Умар був убитий близько 19:30 снайпером з даху навпроти. В цей же час спецназу нарешті вдається знайти шістьох загиблих заручників. Останній терорист Бабар Імран Акша застрелений спецназом близько 20:30 за місцевим часом.

Атака на Єврейський центр була найменш кровопролитною. Незважаючи на дводенну облогу, загинули 9 чоловік, включаючи двох терористів і спецназівця, поранення отримали 8 цивільних осіб і 2 співробітника поліції.

Наслідки[ред. | ред. код]

  • Багато міжнародних авіаліній тимчасово припиняли польоти в Мумбаї в інтересах безпеки команди та пасажирів[7].
  • У травні 2010 р. індійський суд засудив до смертної кари єдиного вцілілого терориста, який брав участь в атаці Мохаммеда Аджмала Аміра Касаба[8].
  • У червні 2012 р. в Індії був заарештований один з організаторів терористичної атаки на Мумбаї в 2008 році, повідомляє сайт Express India. Абу Хамза, також відомий як Сайед Забіуддін, був затриманий 21 червня в аеропорту Делі після повернення з однієї з близькосхідних країн. У свою чергу індійський телеканал IBN уточнив, що Хамза був доставлений за запитом Індії з Саудівської Аравії. Раніше терорист перебував у розшуку по лінії Інтерполу[9].
  • Після затримання в Делі Абу Хамза, Індія заявила, що передбачуваний організатор терактів в Мумбаї в 2008 році дав свідчення. Згідно з цими даними, до терористичної атаки, яка забрала життя 166 людей, причетна влада Пакистану[10].
  • У серпні 2012 р. Верховний суд Індії залишив смертний вирок Мохаммеда Аджмала Касаба в силі. Його прохання про помилування президентом Індії Пранабом Мукерджі було відкинуто раніше в цьому місяці[11].
  • У листопаді 2012 р. Мохаммед Аджмал Амір Касаб був страчений[12].

У масовій культурі[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Террористы атаковали деловую столицу Индии. Архів оригіналу за 28 листопада 2020. Процитовано 13 червня 2019.
  2. Indian forces storm Jewish centre. Архів оригіналу за 29 серпня 2019. Процитовано 13 червня 2019.
  3. Архивированная копия. Архів оригіналу за 3 лютого 2010. Процитовано 14 листопада 2015.
  4. The night Mumbai became scene from a nightmare — FT.com. Архів оригіналу за 12 березня 2016. Процитовано 26 травня 2022.
  5. «Секунды до катастрофы» — Атака на Мумбай — YouTube. Архів оригіналу за 17 березня 2016. Процитовано 13 червня 2019.
  6. атака на мумбаи - Поиск в Google. Архів оригіналу за 31 березня 2022. Процитовано 26 травня 2022.
  7. Mumbai Notebook: Businesses Account for Employees in Mumbai. [Архівовано 3 грудня 2008 у Wayback Machine.] Retrieved on November 26, 2008.
  8. Участник атаки на Мумбай приговорен к смертной казни. Архів оригіналу за 24 листопада 2020. Процитовано 13 червня 2019.
  9. В Индии схватили организатора теракта в Мумбаи, где были убиты 166 человек. Архів оригіналу за 26 жовтня 2017. Процитовано 13 червня 2019.
  10. Индия: организатор теракта в Мумбаи подтвердил, что за атакой стояли власти Пакистана. Архів оригіналу за 2 травня 2017. Процитовано 13 червня 2019.
  11. Единственный выживший участник атаки на Мумбаи в 2008 году вновь просит о помиловании. Архів оригіналу за 26 жовтня 2017. Процитовано 13 червня 2019.
  12. Казнён единственный выживший участник атаки на Мумбаи в 2008 году. Архів оригіналу за 4 січня 2019. Процитовано 13 червня 2019.