Атіф Дудакович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Атіф Дудакович
Atif Dudaković
Народження 2 грудня 1953(1953-12-02) (70 років)
с. Орахова, Босанська Градишка, Соціалістична Республіка Боснія і Герцеговина, СФРЮ
Країна СФРЮ
Республіка Боснія і Герцеговина
Боснія і Герцеговина
Приналежність ЗС Боснії і Герцеговини
Рід військ піхота
Звання майор
генерал
Командування артилерія Книнської бригади ЮНА
5-й корпус Армії Боснії і Герцеговини
Війни / битви

Боснійська війна

CMNS: Атіф Дудакович у Вікісховищі

Атіф Дудакович (босн. Atif Dudaković; нар. 2 грудня 1953, Орахова, Боснія і Герцеговина) — колишній генерал Армії Республіки Боснія і Герцеговина (АРБіГ), командувач П'ятого корпусу цієї армії.

Перейшовши з ЮНА, де він дослужився до чину майора і посади начальника артилерії бригади, дислокованої у м. Книн, Атіф Дудакович стає спершу начальником штабу ТО муніципалітету Бихач, а згодом командувачем Другої боснійсько-хорватської піхотної бригади. Пізніше був підвищений до командувача П'ятого корпусу Армії Республіки Боснії і Герцеговини під час Боснійської війни. Підрозділи під його командуванням зняли блокаду з Бихача, завдали поразки підрозділам Народної оборони Західної Боснії під командуванням Фікрета Абдича і розбили частини війська Республіки Сербської у районі Боснійської Країни. Після війни був командувачем Спільного командування Армії Федерації Боснії і Герцеговини. Після звинувачення спочатку сербських, а потім і хорватських ЗМІ у тому, що він, ще бувши офіцером ЮНА, протягом війни у Хорватії та воєнних дій на території БіГ начебто віддавав накази палити села, Атіф Дудакович спростував згадані звинувачення, заявивши, що боснійці стали «розмінною монетою» у сербсько-хорватських відносинах і що самосуд у ЗМІ є продовженням сербської і хорватської агресії супроти Боснії і Герцеговини.

У вересні 2006 р. сербські телеканали «B92» і Радіотелебачення Сербії транслювали дві відеоплівки, на одній із яких, чітко видно, як Дудакович віддає накази «відкрити вогонь»[1] або «спалити це все»[2] відносно сербського села під час операції «Сана» 1995 р.[3] Після виходу відео Дудакович зробив заяву:

Армії Республіки Боснії і Герцеговини ніколи не давали наказів коїти злочини. Якщо таке траплялося, то було б проведено розслідування і винуватців би покарали. ... У фільмі показана лінія фронту. Я, як правило, був зайнятий на лінії фронту керуванням артилерією. Я артилерист. Фільм із його субтитрами — звичайний продукт сербської пропаганди, з якою ми стикалися протягом усієї війни та й після неї. Ось чому я не хвилююся.[1]

На посаді командира 5-го корпусу залишався до 28 листопада 1997 року,[4] пізніше був командувачем Об'єднаного командування Армії Федерації Боснії і Герцеговини.[4]

У березні 2017 року прокуратура Хорватії висунула проти Дудаковича та кількох інших офіцерів АРБіГ обвинувачення у воєнних злочинах, скоєних проти хорватів упродовж війни в Боснії та Герцеговині.[5] В обвинувальному акті йому ставиться в провину участь у руйнуванні Задара та воєнні злочини проти сербського мирного населення на території Хорватії у Дворі-на-Уні, Раковиці, Плитвицях та Глині.[6]

27 квітня 2018 співробітники Державного агентства з розслідувань і захисту затримали Атіфа Дудаковича разом з 11 іншими посадовцями і військовослужбовцями 5-го корпусу АРБіГ за звинуваченням у злочинах проти людяності та воєнних злочинах супроти цивільного населення.[7][8]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б interview with General Atif Dudakovic (15 вересня 2006). We needed Operation Storm as much as Croatia did. Bosnia Report i. Архів оригіналу за 30 September 2007. Процитовано 30 September 2007.
  2. Serbs see new 'war crimes' tape. BBC News. 9 серпня 2006. Архів оригіналу за 18 серпня 2019. Процитовано 30 вересня 2007.
  3. Snimak neće biti dokaz u Hagu (сербською) . B92. 8 серпня 2006. Архів оригіналу за 29 September 2007. Процитовано 30 вересня 2007.
  4. а б Біографія Атіфа Дудаковича. Vojska.net. Процитовано 3 грудня 2023.
  5. Hrvatska diže optužnice protiv Atifa Dudakovića, Halilovića i drugih časnika Armije BiH! Narod.hr, 13. ožujka 2017. (хор.)
  6. Bivši zapovjednik tzv. Armije RBiH Atif Dudaković: "Hrvatima smo po potrebi saveznici, a po potrebi neprijatelji" [Архівовано 15. ožujka 2017. у Wayback Machine.]. Dnevnik.ba, 15. ožujka 2017. (хор.)
  7. SIPA lišila slobode 13 osoba, službeno saopćenje SIPA. Архів оригіналу за 23 липня 2019. Процитовано 23 липня 2019.
  8. Wegen Kriegsverbrechen - Bosnischer General festgenommen [Архівовано 27 квітня 2018 у Wayback Machine.](нім.)