Ауторамент

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Буздуган — символ влади полковників народового аутораменту
Регімент — символ влади полковників іноземниго аутораменту

Аутора́мент, авторамент (пол. autorament, лат. auctoramentum — «платня фехтувальна») — вид найму війська у Речі Посполитій. Як і у всіх країнах Європи, у 1630-х роках король Владислав IV Ваза провів реформування найманого війська, поділивши його на аутораменти народовий і іноземний.

Ауторамент народовий[ред. | ред. код]

До народового аутораменту набирали за товариською системою вербування, коли завербований товариш приводив з собою почет (почетові, поштові), коней, челядь. Тактичною одиницею була корогва, якою командував ротмістр і поручник, а товариші виконували роль підофіцерів. Озброєння і одяг відповідав польським взірцям. Дані підрозділи почали занепадати після Великої Північної війни з Карлом ХІІ, показавши свою неефективність з модерною європейською тактикою бою, озброєнням.

До народового ауторименту входили підрозділи:

Ауторамент іноземний[ред. | ред. код]

Вербування проводилось згідно з системою вільного бубна — індивідуального найму. Тактичною одиницею були регімент і ескадрон, що складались з декількох компаній (рот) і штабу. У таких підрозділах офіцерами були переважно іноземці, а підрозділи складались з вільних людей різних національностей, навербованих у Речі Посполитій. Обмундирування у підрозділах було німецького зразка. З кінця XVII ст. за правління Августа ІІ і Августа ІІІ іноземний ауторамент переважно складався з саксонських підрозділів.

До складу аурораменту іноземного входили підрозділи:

Навіть товариші з народових підрозділів не могли перебувати під командуванням офіцерів іноземного аутораменту, незалежно від їхнього звання.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]