Багновик африканський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Багновик африканський

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Журавлеподібні (Gruiformes)
Родина: Пастушкові (Rallidae)
Рід: Zapornia
Вид: Багновик африканський
Zapornia flavirostra
(Swainson, 1837)
Синоніми
Zapornia flavirostris

Porzana flavirostra
Porzana flavirostris
Amaurornis flavirostra
Amaurornis flavirostris
Limnocorax flavirostra
Limnocorax flavirostris

Посилання
Вікісховище: Amaurornis flavirostra
Віківиди: Zapornia flavirostra
ITIS: 558539
NCBI: 1294515

Багновик африканський[2] (Zapornia flavirostra) — вид журавлеподібних птахів родини пастушкових (Rallidae). Поширений в Африці.

Поширення[ред. | ред. код]

Гніздиться в більшій частині Африки південніше Сахари, за винятком дуже посушливих районів. Середовище існування цього поширеного та численного виду складається з прісноводних боліт усіх типів, де є рослинність, у якій можна знайти притулок.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 19–23 см. Він має короткий хвіст і довгі пальці. Дорослі екземпляри мають майже повністю чорне оперення з оливково-коричневими відблисками на крилах і верхній частині, які важко розрізнити в природі. Райдужна оболонка ока червона, дзьоб жовтий (звідси видова назва flavirostra), а гомілки й ступні червоні, особливо яскраві і період спаровування.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Веде денний спосіб життя. Часто виходить на пошуки поживу поблизу людських поселень або на відкриту місцевість. Харчується різноманітними безхребетними, дрібною рибою, жабами та насінням. Їсть також яйця інших птахів і падаль. Шукає їжу на землі або серед болотної рослинності. Гніздо складається з глибокої, добре впорядкованої сферичної споруди, яка складається з водних рослин і будується обома статями серед болотної рослинності або на землі, в сухому місці. Іноді його також можна спорудити між гілками чагарнику, висотою до 3 м. Яйця від двох до шести, зазвичай три, кремового або білого кольору з коричневими або бурими плямами. Обоє батьків, іноді за допомогою молодняку ​​з попередніх виводків, висаджують їх протягом 13-19 днів. Пташенята покидають гніздо протягом 1-3 днів, але протягом декількох тижнів їх годують батьки та їхні «помічники». Вони оперяються на 5-6 тижні і стають повністю самостійними на 6-12 тижні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Zapornia flavirostra: інформація на сайті МСОП (версія 2023.1) (англ.) 29 грудня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]