Балокум'я

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Балокум'я

Балокум'я (алб. ballokumja) або балакум'я (алб. ballakumja) — печиво з кукурудзяного борошна, страва албанської кухні, що виникла в Ельбасані, але в даний час популярна в усій Албанії, а також серед албанців Косово та Північної Македонії[1]. Традиційно його готують 14 березня - на язичницьке свято відродження природи Dita e Verës (з алб. - «День літа»)[2], який спочатку святкували тільки в Ельбасані, а з 2004 року відзначають в Албанії як державне свято.

Етимологія[ред. | ред. код]

Албанська традиція пов'язує появу назви «балокумья» з османським правителем, який керував Ельбасані в XVI столітті. Вперше спробувавши кукурудзяне печиво, він вигукнув: «Është ba si llokume!» (з алб. - «Смачно, як рахат-лукум!»). Від цієї фрази виникло сучасне слово ballokumja.

Балокум'ю також називають kulaç me finj (з алб. - «печиво з лугу»), так як в тісто за традицією додають трохи настою деревної золи (finj), відфільтрованого через марлю (в даний час його часто замінюють такою ж кількістю молока).

Рецепт[ред. | ред. код]

Основні інгредієнти балокум'ї - кукурудзяне борошно, вершкове масло (традиційно з козячого молока), цукор та яйця. Тісто замішують в мідному тазі дерев'яною ложкою, так як вважається, що через високу теплопровідність міді це може позитивно вплинути на консистенцію. Замішувати тісто потрібно енергійно, тому часто це роблять чоловіки. Випікати балокум'ю слід в дров'яній печі.

На свято Dita e Verës жителі Ельбасана часто відправляють балокум'ю поштою родичам і друзям, які живуть в інших містах.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Marsela Koci (15.03.2014). Albania apre in festa l’arrivo della primavera. All TV (італ.). Архів оригіналу за 08.04.2014.
  2. Elbasani Ballokume - traditional sweet. Monarch (англ.). Архів оригіналу за 21 березня 2020. Процитовано 1 травня 2020.