Банківська система Азербайджану

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Банківська система Азербайджану — двоступенева банківська система Республіки Азербайджан, регульована законом «Про банки».

Діяльність[ред. | ред. код]

Центральною фігурою в банківській справі (банкінгу) Азербайджану є Центральний банк Азербайджанської Республіки, який забезпечує наявність грошової маси, що знаходиться в обороті в країні, а також регулює діяльність комерційних банків країни. Центральним банком Азербайджану керує Правління банку, що складається з семи членів. Члени Правління призначаються строком на 5 років. Центральний банк підзвітний тільки Президенту Азербайджанської Республіки.

В Азербайджані існують також близько 70 іноземних і місцевих банків. З чотирьох державних банків, найбільшим є Міжнародний банк Азербайджану, заснований в 1992 році. Серед іноземних банків присутні Standard Bank, Unibank, DemirBank, AG Bank та інші.

Бакинська фондова біржа була відкрита в 2001 році торгове місце для короткострокових казначейських облігацій і звичайних акцій приватизованих державних підприємств. Біржа має торговий зал з 30 робочих місць, що дозволяють проводити торги з цінних паперів будь-якого виду, також має власний депозитарій. Засновниками Бакинської біржі стали 16 найбільших банків Азербайджану, дві фінансові компанії і Стамбульська фондова біржа.

У березні 2014 року агентство Fitch оцінило ситуацію в банківському секторі Азербайджану як «в цілому стабільну».[1][2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Barnett, Ryan (12 березня 2014). Fitch: Azerbaijan banking sector “broadly stable”. CISTRAN Finance. Chicago, IL, USA; Moscow, Russia. Архів оригіналу за 5 січня 2015. Процитовано 20 березня 2014. (англ.)
  2. RPT-Fitch Affirms Five Azerbaijan Privately-Owned Banks. Reuters. 11 березня 2014. Архів оригіналу за 19 березня 2014. Процитовано 20 березня 2014. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]