Батьківський комітет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Наказом Міністерства науки і освіти від  21.12.2017 року., створення органу громадськості "батьківський комітет" не відповідає законним вимогам https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v1649729-17#Text [Архівовано 24 грудня 2021 у Wayback Machine.]

Батькам, як учасникам освітнього процесу надається право на створення органу "Батьківське самоврядування" Стаття 28.Громадське самоврядування в закладах освіти. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text [Архівовано 15 квітня 2020 у Wayback Machine.] Інформація щодо створення батьківських комітетів у закладах освіти втратила актуальність.

Батькі́вський коміте́т в школі — орган громадськості, який сприяв розв'язанню найважливіших питань навчання і виховання учнів, а також поліпшенню матеріальної бази школи[1].

Батьківський комітет складався з представників батьків учнів, обраних відкритим голосуванням на загальних батьківських зборах кожного класу.

До складу батьківського комітету входив директор (завідувач) школи.

Голова батьківського комітету був членом педагогічної ради школи, представляв в ній інтереси батьків. Батьківський комітет допомагав школі виховувати у дітей любов до знань і суспільнокорисної праці, виробляти навички культурної поведінки. Члени батьківського комітету сприяли поширенню педагогічних знань серед населення. У своїй діяльності батьківський комітет керувався принципами, викладеними в «Положенні про батьківський комітет школи»[2] та статті 71 Закону України "Про освіту"[3] (наразі не відповідає чинному законодавству).

Через перевищення повноважень батьківськими комітетами та порушеннями прав учасників освітнього процесу в закладах освіти, а також задля подолання корупційних дій, адже саме рішеннями "Батьківських Комітетів" адміністрації закладів виправдовували збір необлікованих готівкових коштів, Міністерством освіти і науки були впроваджені деякі зміни до Закону про освіту.
  1. Батьківський комітет: не грошима єдиними. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 27 травня 2021. Процитовано 27 травня 2021.
  2. Про затвердження Примірного положення про батьківські комітети (ради) загальноосвітнього навчального закладу. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 27 травня 2021.
  3. Про освіту. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 27 травня 2021.