Берлінська зелена голова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Берлінська зелена голова з колекції Єгипетського музею і зібрання папірусів у Новому музеї в Берліні

Берлінська зелена голова (нім. Berliner Grüner Kopf) - чоловічий скульптурний портрет з граувакки сіро-зеленого кольору заввишки 21,5 см, один з найвідоміших зразків староєгипетського мистецтва. Датується орієнтовно 350 роком до н. е. і відноситься до Пізньому періоду. Особа зображеного, як і ім'я автора, невідомі. Скульптура була передана в дар Єгипетському музею і зібранню папірусів Джеймсом Сімоном і демонструється в експозиції Нового музею. Вважається одним з найбільш відомих витворів староєгипетського мистецтва разом з бюстом Нефертіті і похоронною маскою Тутанхамона.

Портрет зрілого чоловіка з примітною будовою черепа, глибокими зморшками в області очей, м'ясистими, злегка відвислими щоками і подвійним підборіддям відрізняється реалістичністю відображення і ретельністю шліфовки поверхні, властивої скульптурним роботам Пізнього періоду. Лисий череп дозволяє припустити, що зображений є жерцем. Риси обличчя відрізняються від ідеалів краси, прийнятих в Стародавньому Єгипті, що надає йому індивідуальність і свідчить про вплив старогрецького мистецтва. Проте, скульптор залишився вірний староєгипетським традиціям і "сконструював" особу, а не виконав портрет з живої моделі, оскільки обидві половини обличчя практично симетричні, а зморшки на переніссі і навколо очей, що надають зображеному похмурий погляд і суворий вигляд, продумані систематично і передані досконало.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Bernhard von Bothmer. Egyptian Sculpture of the Late Period, 700 B.C. to A.D. 100. - Ed. Elizabeth Riefstahl // Brooklyn, New York: The Brooklyn Museum, 1960. - P. 164-166. - Reprinted by Arno Press, INC., 1969.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]