Боанн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Боанн (давньоірл. Boann, Boand, у перекладі — «жінка білих корів» або «сяюча корова») — в ірландській міфології богиня й уособлення річки Бойн. Боанн вважається предком усіх ірландських корів, а крім того вона, ймовірно, є кельтським (ірландським) еквівалентом індоєвропейських божеств — повелителів корів. Також Боанн є богинею знання; зокрема, припускають, що її ім'я у перекладі означає водночас «білий колір» і «знання». Крім того, Боанн асоціюється із достатком, добробутом і процвітанням, а загалом в ірландській міфології річки вважаються джерелами родючості. Недаремно одне з її означень — «завжди повна», яке також можна потрактувати як «завжди повноводна» (давньоірл. bith-lan).

Міфологічні сюжети[ред. | ред. код]

Один із міфів про Боанн пов'язаний із відомим тумулусом Ньюгрейндж (його ще називають «палацом Боанн»), який розташований поблизу річки Бойн. Саме у цьому місці, поки Боанн перебувала далеко від свого чоловіка (Нуаду, Нехтана чи Елкмара; його ім'я достеменно не відоме) її звабив Дагда. Для того, щоб приховати їхній учинок він зробив так, що сонце впродовж дев'яти місяців залишалося в одному й тому самому положенні. За цей час Боанн народила сина на ім'я Енгус Мак Ок. Натомість для її чоловіка пройшов тільки один день, і він ні про що не дізнався. Інший сюжет вказує на те, що Боанн є не лише уособленням річки Бойн, але й також — її творцем.

Ритуали і звичаї[ред. | ред. код]

Вважається, що води річки Боанн — Бойн наділені особливими цілющими та магічними властивостями. Наприклад, вірили, що той, хто у червні вип'є з її вод одразу стане провидцем і поетом.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gwynn E. The Metrical Dindshenchas, vol. 3. — Dublin: Institute for Advanced Studies, 1906. — 562 p.
  • Monaghan P. The Encyclopedia of Celtic Mythology and Folklore. — New York: Facts on File, Inc., 2004. — 512 p.
  • Wilkinson Ph., Philip N. Eyewitness Companions: Mythology. — New York: Dorling Kindersley Publishers LTD, 2007. — 352 p.