Бобринецький шлях (Кропивницький)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бобринецький шлях
Кропивницький
Район Центральний
Колишні назви
Бобринецьке шосе + Шосейна, Сорокаріччя Перемоги
Загальні відомості
Координати початку 48.4771947
Координати кінця 32.2723723
поштові індекси 25000-25490
Транспорт
Автобуси 46, 114, 116
Покриття асфальт
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
CMNS: Бобринецький шлях у Вікісховищі

Вулиця Бобринецький шлях — вулиця в Кропивницькому, яка тягнеться від в їзду в місто зі сторони Бобринецького кільця до вулиці Великої Пермської.

Історія[ред. | ред. код]

Зародившись ще в роки становлення міста, вулиця відігравала важливу роль, проте до початку XX століття її важко було назвати вулицею, оскільки обабіч неї чи хоча б з одного боку ніяких будівель не було. Ліворуч знаходилися дачі міської знаті — офіцерів, поміщиків, купців, праворуч — левади. Тільки на початку XX століття вулиця почала інтенсивніше забудовуватись житловими будинками.

Ця вулиця була відрізком великого Чорного шляху, який ще з часів Запорозької Січі з'єднував провідні міста Російської імперії та Польщі з Чорним морем. З криму чумаки доставляли сіль, а з-за кордону — товари для торгівлі. Пізніше козаки облаштували так звані поштові гони, які потім називалися поштовими трактами. Один з них проходив із Миколаєва до Кременчука, пролягав через Бобринець, село Сасівку теперішнього Компаніївського району, Єлисаветград, Нову Прагу, Олександрію, далі на Полтаву і Харків. Це був найкоротший шлях від Одеси та Миколаєва до Єлисаветграда: поштові ямщики долали його за 15 годин.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Матівос Ю. Вулицями рідного міста / Юрій Матівос. — Вид. 2-ге, оновл. та доповн. — Кропивницький: Імекс-ЛТД, 2016. — 186 с.