Бодоланд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор Бодоланду
Чотири округи Бодоланду

Бодоланд (англ. Bodoland Territorial Council, BTC) — територія в штаті Ассам (Індія), що має особливий статус. Бодоланд — місце компактного проживання народності бодо та зона боротьби організацій ассамського опору за самовизначення.

Населення на 2001 становило 2,92 мільйонів осіб. Столиця — місто Кокраджхар.

Географія[ред. | ред. код]

Займає смугу, що межує з Бутаном, в дуарах (тераях), на спуску з бутанських гір до Брахмапутри. При цьому Бодоланд не має прямого виходу до Брахмапутри.

У Бутані до Бодоланду прилягають дзонгхаг Сарпанг на заході і Самдруп-Джонгхар на сході.

Адміністративно Бодоланд займає чотири округи штату Ассам: Кокраджхар, Бакса, Удалгурі і Чіранг, які були виділені як частини шести сусідніх округів (Дхубрі, Кокраджхар, Бонгайгаон, Барпета, Налбарі, Камруп, Дарранг і Сонітпур).[1]

Статус території[ред. | ред. код]

Територіальне Об'єднання Бодоланд утворено в результаті угоди [2] від 10 лютого 2003, підписаної урядом Індії, урядом Ассаму й організацією Тигрів Визволення Бодоланду.

Фактично угода набула чинності 6 грудня 2003, коли Тигри звільнення Бодоланду погодилися скласти зброю, а їхній керівник Хаграма Мохіларі зміг домовитися з індійською і ассамською владою, і 7 грудня 2003 склав присягу, вступивши на посаду губернатора (англ. Chief Executive Member, CEM).

Рада територіального об'єднання складається з 12 обраних членів, які несуть відповідальність за різні сфери діяльності (сомістхі). Територія під юрисдикцією ради називається «Територіальний Автономний Округ Бодо» (англ. Bodoland Territorial Areas District, BTAD).

Офіційні мови — бодо й ассамська. Територія входить до складу штату Ассам і підпорядковується губернатору. Площа Бодоланду — 8795 км².

Факт створення Бодоланду відповідно до Конституції Індії зустрів протидію низки організацій. [3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Prabhakar M. S. (2003) Territories of fear [Архівовано 13 березня 2007 у Wayback Machine.] Frontline, 20:24, November 22, 2003
  2. Memorandum of Settlement on Bodoland Territorial Council [Архівовано 8 листопада 2014 у Wayback Machine.]
  3. Patowary, Ajit (2003) «Bodo Accord may not bring peace» [Архівовано 19 липня 2011 у Wayback Machine.], The Assam Tribune, March 3, 2003

Посилання[ред. | ред. код]