Бококолос надеревний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бококолос надеревний
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Печіночники (Marchantiophyta)
Клас: Jungermanniopsida
Порядок: Бококолосальні (Porellales)
Родина: Бококолосові (Porellaceae)
Рід: Бококолос (Porella)
Вид:
P. arboris-vitae
Біноміальна назва
Porella arboris-vitae
(With.) Grolle

Бококолос надеревний (Porella arboris-vitae) — вид печіночників порядку бококолосальних (Porellales)[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Батьківщиною є Європа, Макаронезія, Північна Америка, Азія[2].

Вид росте на гірських висотах у тінистих, вологих, відносно теплих місцях на скелях, багатих вапном або основою, і любить колонізувати круті нахилені та вертикальні поверхні. Рідко зустрічається епіфітно на листяних деревах (особливо клені яворі).

Характеристика[ред. | ред. код]

Міцні рослини від коричневого до чорно-зеленого забарвлення, з металевим блиском, від одно до двоперистих і мають гострий, схожий на перець смак. Листки дволопатеві лежать щільно один до одного. Верхня частка опукла, яйцеподібна і загострена, кінчик загнутий донизу. Нижня частка не спускається вниз по стеблу і покрита грубими війками навколо. Розмір клітин пластинки в середині листка становить від 22 до 32 мікрометрів, а кути клітин помітно потовщені. Кожна клітина містить від 15 до 20 масляних тілець, які мають сферичну або яйцеподібну форму і мають розмір приблизно 2–3 мікрометри. Нижнє листя приблизно війчасте, як і нижні частки листя.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Porella arboris-vitae. The Catalogue of Life (англ.). Процитовано 22.02.2024.
  2. Porella arboris-vitae. Global Biodiversity Information Facility (англ.). Процитовано 22.02.2024.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey: Moosflora (= UTB. 1250). 4., neubearbeitete und erweiterte Auflage. Ulmer, Stuttgart 2004, ISBN 3-8252-1250-5.
  • Martin Nebel, Georg Philippi (Hrsg.): Die Moose Baden-Württembergs. Band 3: Spezieller Teil (Bryophyta: Sphagnopsida, Marchantiophyta, Anthocerotophyta). Ulmer, Stuttgart 2005, ISBN 3-8001-3278-8.
  • Heribert Köckinger: Die Horn- und Lebermoose Österreichs (Anthocerotophyta und Marchantiophyta), Catalogus Florae Austriae, II Teil, Heft 2, ISBN 978-3-7001-8153-8.