Брегенцький фестиваль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вид з висоти пташиного польоту на сцену Брегенцького фестивалю (2008)

Брегенцький фестиваль (нім. Bregenzer Festspiele) — фестиваль мистецтв, що проходить щорічно в липні та серпні в австрійському місті Брегенц. Особливістю фестивалю є плавуча сцена на Боденському озері.

Історія[ред. | ред. код]

Театральні виступи просто неба на березі Боденського озера почалися в 1911 році[1]. Офіційне відкриття першого фестивального тижня в Брегенці відбулося в 1946 році через рік після закінчення Другої світової війни. На озері було створено дві сцени з барж: на одній грав Віденський симфонічний оркестр, на інший розташовувалися театральні декорації. Перша постійна сцена на воді з'явилася в 1950 році, а в 1955 році відкрилася будівля першого театру[2].

Єдиний раз, 1972 року, на озері були поставлені дві музичні вистави на двох сценах, усі інші роки центральним залишалося тільки один виступ. В 1979 році була побудована нова сцена на озері. З 1985 року центральна вистава фестивалю почала повторюватися два роки поспіль[2].

На противагу головній виставі, з 1988 року сцена у Фестивальному театрі надається незаслужено забутим операм, до участі в яких запрошуються тільки найкращі виконавці. Такий підхід обраний для популяризації творів, щоб надалі їх постановкою зацікавилися провідні театри світу[2].

Опера «Набукко», показана в 1993 і 1994 роках стала рекордною за кількістю глядачів: більш як 300 000 людей подивилися основні та додаткові демонстрації[2]. У 1997 році на фестивалі з'явились нові напрями: вистави для дітей та кроскультурні виступи. За останні фестиваль удостоєний Державно премії Австрії за розвиток міжнародних відносин 1998 року.

У 2008 році майданчики фестивалю стали місцем зйомок фільм «Квант милосердя» з серіалу про Джейсма Бонда. Зйомки проходили в травні, під час репетицій опери «Тоска»[2].

У 2015 році сумарна аудиторія фестивалю склала 228 000 осіб, з яких основну демонстрацію, оперу «Турандот», переглянула 171 000 глядачів, а пряму телевізійну трансляцію опери подивилося понад 1 млн осіб[2].

Художнім керівником фестивалю з грудня 2003 року є Девід Паунтні (англ. David Pountney)[3], який змінив на цій посаді Альфреда Вопмана (нім. Alfred Wopmann)[2].

Майданчики фестивалю[ред. | ред. код]

В рамках фестивалю свої роботи показують представники різних музичних і театральних колективів, які виступали на різних майданчиках.

  • Плавуча сцена (нім. Seebühne) — майданчик просто неба на Боденському озері з розташованим на березі амфітеатром на 7000 місць. На цьому майданчику проходять масштабні покази музичних вистав, у тому числі опер і балетів.
  • Фестивальний театр (нім. Festspielhaus) — майданчик для показу рідко виконуваних класичних оперних вистав і концертів.
  • Майстерня (нім. Werkstattbühne) — майданчик для сучасних театральних вистав й опер.
  • Театр на зерновому ринку (нім. Theater am Kornmarkt) — майданчик для оперети та драматичних вистав.
  • shed8/Театр «Космос» (нім. shed8/Theater Kosmos) — майданчик для драматичних вистав та кроскультурних показів.

З першого ж року фестиваль набув статусу міжнародного, оскільки участь у ньому взяли представники Німеччини, Швейцарії і Франції.

Постійним і одним із головних учасників фестивалю є Віденський симфонічний оркестр. Він виступає на власному майданчику, а також підтримує інші покази. На кожному творі в оркестру новий диригент, бо серед виступів ще проходить і конкурс диригування.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Музыкальный фестиваль в австрийском городе Брегенц (рос.). Архів оригіналу за 24 березня 2017. Процитовано 23 березня 2017.
  2. а б в г д е ж History of the Bregenz Festival | Bregenz Festival (англ.). bregenzerfestspiele.com. Архів оригіналу за 29 квітня 2017. Процитовано 23 березня 2017.
  3. Bregenz Festival: the world’s splashiest opera?. telegraph.co.uk. Архів оригіналу за 14 липня 2015. Процитовано 7 липня 2015.