Будинок-музей Мірзо Турсун-заде

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Будинок-музей Мірзо Турсун-заде
Тип музей
Країна  Таджикистан
Розташування Таджикистан Таджикистан: Душанбе
Адреса вул. Шералі, 79
Засновано 1981
Директор директор Ф. Н. Нозидова
Куратор Міністерство культури Таджикистану

Будинок-музей Мірзо Турсун-заде — меморіальний будинок-музей, присвячений життю і творчості радянського таджицького поета, одного з класиків сучасної таджицької літератури Мірзо Турсун-заде, розташований у столиці Таджикистану місті Душанбе.

Загальні дані[ред. | ред. код]

Будинок-музей Мірзо Турсун-заде міститься у невеликому одноповерховому будинку Мірзо Турсун-заде, розташованому за адресою:

вул. Шералі, буд. 79, м. Душанбе—734001 (Республіка Таджикистан).

Музейний заклад відкритий для відвідування від 09:00 до 16:00 години, вихідні дні: субота та неділя. Вхід безкоштовний.

Директор музею — Фарида Нозидівна Нозидова.

Експонати в музеї атрибутовані таджицькою та російською мовами.

З історії музею[ред. | ред. код]

Меморіально-літературний музей Мірзо Турсун-заде утворений у Душанбе 1981 року на честь 70-річчя відомого письменника і громадського діяча Таджикистану з ініціативи його родини та за підтримки Уряду Таджикистану. Музей розташувався в приватному будинку Мірзо Турсунзаде у душанбинському середмісті.

Згодом на базі Будинку-музею Мірзо Турсунзаде утворено Об'єднання літературних музеїв Душанбе, куди на правах філій увійшли Будинок-музей С. Айні і Будинок-музей А. Лахуті.

З експозиції та діяльності[ред. | ред. код]

Постійна експозиція Будинку-музею Мірзо Турсун-заде розташовується в приватному помешканні поета, де збереглася обстановка вітальні та його кабінету. Музей достовірно відтворює умови життя і роботи великого таджицького письменника, а також розповідає про культурне життя Душанбе в середині XX століття.

У спеціальному приміщенні, збудованому поруч із меморіальним будинком-музеєм, представлена експозиція, що розповідає про життя і творчість Мірзо Турсун-заде, його різнобічної діяльності зі зміцнення миру. Важливою частиною музейного зібрання є бібліотека і особистий архів Мірзо Турсун-заде.

У музеї проводяться екскурсії для студентів, школярів і туристів. У конферец-залі музею проходять літературні вечори, концерти і конференції.

Джерело-посилання[ред. | ред. код]