Будинок Мелікова (Баку)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Будинок Мелікова
азерб. Hüseyn Məlikovun evi
Будинок Мелікова
Будинок Мелікова
Будинок Мелікова
40°22'22.944"N, 49°50'5.392"E
Країна Азербайджан Азербайджан
Розташування Азербайджан Баку
Тип будівля
Тип будівлі Житловий будинок
Поверхів 3
Стиль Готика
Автор проєкту Адольф Ейхлер
Архітектор Józef Gosławskid
Дата заснування 1897
Початок будівництва 1895 1897
Статус  Відреставрований
Стан Житловий будинок

Будинок Мелікова. Карта розташування: Азербайджан
Будинок Мелікова
Будинок Мелікова
Будинок Мелікова (Азербайджан)
Мапа
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Будинок Хусейна Мелікова (азерб. Hüseyn Məlikovun evi) — історичний особняк, розташований на перетині вулиць Іслама Сафарлі та Хазі Асланова в Баку, Азербайджан. Особняк був побудований між 1895 і 1897 роками на замовлення Хусейна Мелікова, який був азербайджанським виробником нафти. Інвестиції були зроблені порівну між трьома братами Меліковими: Хусейном, Меліком Хусейном і Муталімом. Це перша будівля, побудована в готичному стилі в Баку, а також перший проект Юзефа Гославського за особистим замовленням.

Архітектурні особливості[ред. | ред. код]

Триповерхова будівля композиційно вписується в архітектурний план міста Баку, складений в 1813 році. Особняк був першою будівлею Баку, яке було побудовано в готичному стилі німецького варіанту. Одночасно з будівництвом особняка архітектором Адольфом Ейхлера готувався план будівництва лютеранської церкви. Церква також була спроєктована за традиціями німецької готики.

Головний фасад підкреслений еркером з балконом і завершується характерним фронтоном, що завершується хрестоцвітих. Фронтон прикрашений кам'яним вензелем. Парні, рельєфно виражені вікна, несуть художню функцію. Вишукано промальована парадні сходи, інтер'єри парадних приміщень і вхідні двері з ажурною металевою решіткою. Пластика кам'яних деталей, облагороджених готичними формами, лягла в основу об'ємної композиції житлового будинку, який увійшов в структуру предметно-просторового середовища навколишньої забудови як пам'ятник архітектури міста в цьому стильовому напрямку.

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Fətullayev-Fiqarov, Şamil (2013). Bakının memarlıq ensiklopediyası. Bakı: Şərq-Qərb, Azərbaycan Respubliksı Memarlar İttifaqı. с. 528.
  • Fətullayev-Fiqarov, Şamil (2013). İ.V.Qoslavski - Qafqazlı Rastrelli. Bakı: Şərq-Qərb, Azərbaycan Respubliksı Memarlar İttifaqı. с. 37.
  • Fətullayev-Fiqarov, Şamil (2013). Bakı memarları XIX əsrin sonu - XX əsrin əvvəllərində. Bakı: Şərq-Qərb, Azərbaycan Respubliksı Memarlar İttifaqı. с. 296.
  • Будинок Мелікова на фільмі з дрона.