Будинок на вулиці Соломії Крушельницької, 9 (Львів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Соломії Крушельницької, 9
м. Львів, Вулиця Соломії Крушельницької, 9
Фасад будинку
Архітектор Міхал Ковальчук
Замовник Владислав Балько та Ванда Марія Балько

Початок будівництва 20 березня 1891
Збудовано 22 вересня 1892
Реконструйовано 19041905

Тип споруди житлово-адміністративний
Архітектурні стилі неоренесанс

Будинок за адресою вулиця Соломії Крушельницької, 9 у Львові — багатоквартирний житловий триповерховий будинок частину приміщень якого займає дитячий садок. Пам'ятка архітектури місцевого значення номер 1081.[1]Розташований будинок у периметральній забудові вулиці.

Історія

[ред. | ред. код]

Власником земельної ділянки на які стоїть будинок у 1890 році стає адвокат Владислав Балько та його дружина Ванда Марія Балько. Проект будинку розробив архітектор Міхал Ковальчук. Використовувався будинок як прибутковий. У 19041905 Міхал Кустанович проводить реконструкцію зі зміни плану, побудувавши новий флігель, будинок отримав сучасну П — подібну форму плану. Родина Балько була власниками будинку до кінця 1930-х років.[2] Зараз у будинку окрім житлових квартир розміщений дитячий садок.

Архітектура

[ред. | ред. код]

Триповерховий цегляний будинок з високим цокольним поверхом, зведений у стилі пізнього неоренесансу. Симетричність фасаду порушена зміщеним вправо головним порталом входу, шатром з лівого краю на даху. Перший поверх рустований, вікна з профільованим обрамуванням. Перший поверх віддругого відділяє карниз з консолями. На рівні другого поверху по центру фасаду виступає балкон з металевою огорожею, на ліпних кронштейнах, вікна на поверсі з профільованим обрамуванням, завершені лінійним сандриком. Третій поверх підкреслений профільованим карнизом, вікна на поверсі з профільованим обрамуванням завершені лінійним сандриком, також на бічних частинах будинку на рівні поверху виступають малі балкони з металевою огорожею. Бічні частини будинку виділені пілястрами та лізенами. Завершений будинок карнизом оздобленим стюковими консолями.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Перелік пам'яток архітектури та містобудування м. Львова (станом на 14.03.2011 р.). Архів оригіналу за 05.03.2016. Процитовано 03.04.2015.
  2. Biriulow J. Leonard Marconi i jego pracownia // Rzeźba lwowska. — Warszawa: Neriton, 2007. — S. 155. — ISBN 978-83-7543-009-7.

Посилання

[ред. | ред. код]