Будинок на вулиці Староєврейській, 26 (Львів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Будинок на Староєврейській, 26
м. Львів, м. Львів, вул. Староєврейська, 26
Будинок на вулиці Староєврейська, 26

Початок будівництва XVI століття
Реконструйовано 1746 р., Адам і Ян Покоровичі, Амвросій Прихильний, Андрій Бемер, Йоан Поправа, Вигодний, Йосиф Дубльовський

Тип споруди житловий
Архітектурні стилі ренесанс, бароко

Будинок на Староєврейській, 26 — житловий будинок у Львові. Занесений до Реєстру пам'яток архітектури і містобудування України національного значення з охоронним номером 1300.

Історія[ред. | ред. код]

Історія будинку розпочинається з XVI століття. Наприкінці XVI–на початку XVII століття на цьому місці стояла кам'яниця, яка належала Мартинові Бжемінському і мала назву – Бжемінська. Дім згодом називався Шольцівський за прізвищем дочки купця Яна Шольца Катерини, дружини Бжемінського. У 1605 році кам'яницю придбали за 2 тисячі золотих відомі львівські будівничі Амвросій Прихильний та Адам де Лярто, званий Покора. У 1611 році вони звели будинок на місці давньої кам'яниці XVI століття. Тепер вона мала назву Покоровичівською, кілька століть була домівкою для кількох поколінь львівських архітекторів і будівничих. У 1746 році було проведено реконструкцію у бароковому стилі будівничим Гербутом (Вигодним). У 1751 році будинок придбав золотар, вірменин Яків Антонович, який виконував обов'язки сеньйора золотарського цеху. У 1770 році частина будинку перейшла до цехового будівничого Йосифа Дубльовського. Друга частина кам'яниці належала Піховичу, а в 1754 році стала власністю Вервечкового братства при Латинській катедрі. У кінці XIX століття була реконструкція, влаштований оцинкований бляхою дах, встановлено ряд горищних вікон. У 1933 році приміщення партеру пристосували під крамниці, були облаштовані вітрини. У 1940-х роках партер пристосували під житло. На початку 1990-х років у приміщенні партеру розмістили взуттєву крамницю «Мальва».

Опис кам'яниці[ред. | ред. код]

Будинок зберіг риси ренесансної кам'яниці з нашаруванням стильових рис XVIII та XIX століттях. Будинок триповерховий, цегляний на кам'яному фундаменті, прямокутний у плані. Має характерну середньовіччю тридільну структуру. Збереглася тильна кам'яниця. Чільний фасад є симетричний, тривіконний, з вертикальним членуванням рустованими лізенами. Має профільоване обрамлення вікон лінійними сандриками та розетами на другому поверсі. У вікнах третього поверху знаходяться підвіконні полички на консольках. Вузька сегментна брама має заґратовану верхню частину. Зліва знаходиться прямокутне вікно, справа у широкому прорізі — вхід до крамниці. Завершується фасад карнизом. Дах двосхилий, має прямокутні горищні вікна на фасаді. Склепіннями перекриті пивниці та приміщення першого поверху.

Сьогодення[ред. | ред. код]

Постановою Ради Міністрів УРСР № 442 від 06.09.1979 р. будинок внесений до Реєстру пам'яток національного значення під охоронним № 1300). Будинок житловий. Через перебудови дійшов до нас у зміненому вигляді, зберігши давні пивниці та партер.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Пам'ятки архітектури національного значення у Львові. wikiwand.com. Архів оригіналу за 25 лютого 2020. Процитовано 25 січня 2024.
  • Оксана Бойко, Василь Слободян. Проєкт «Інтерактивний Львів»: Вул. Староєврейська, 26 – колишня кам'яниця Покоровичівська. lvivcenter.org. Центр міської історії Центрально-Східної Європи. Архів оригіналу за 20 квітня 2021. Процитовано 25 січня 2024.
  • Вуйцик В. З історії львівських кам'яниць // Leopolitana / за ред. О. Бойко та В. Слободяна. — Львів: ВНТЛ-Класика, 2013.
  • Мельник Б. В. Покажчик сучасних назв вулиць і площ Львова // Довідник перейменувань вулиць і площ Львова. XIII—XX століття. — Львів : Світ, 2001. — 128 с. — ISBN 966-603-115-9.
  • Мельник Б., Шестакова Н. Кам'яниці Львівського середмістя (список) // Наукові записки. — Львів: Львівський історичний музей, 2008. — Випуск XII.