Бгел пурі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Бхел-пурі)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бгел пурі
Походження  Індія
Необхідні компоненти puffed riced

Бгелпурі (bhel puri) — несолодка закуска, яка виготовляється з роздутого рису, овочів та пікантного соусу тамаринд .[1][2]Вона походить з Індії, і є видом чаа.

Історія[ред. | ред. код]

Бгелпурі бангладешського типу подається в бенгальській газеті.

Історію бгелпурі часто ототожнюють з пляжами Мумбаї та робітниками-мігрантами з Уттар-Прадеша, які жили Мумбаї. Однією з версій його походження є та, що він був винайдений у ресторані під назвою Віталь поблизу вокзалу Чгатрапаті-Шиваджі. Згідно з іншою — бгелпурі зробив міський гуджараті, який додав складні смаки до простого північноіндійського чаа. Надалі гуджаратські домогосподарки придумали кілька різновидів, як pakodi пури.[3]

Інгредієнти[ред. | ред. код]

Домашнє бгелпурі

Для приготування бгелпурі потрібен роздутий рис сев, картопля, цибуля, чат-масала, чатні та сумішшю інших смажених закусок.[4] Bhelpuri має цілий спектр солодких, солоних, терпких та пряних смаків з різними фактурами, включаючи хрусткі. Інші часто використовувані інгредієнти включають помідори та чиліс, додані в основу. У північній Індії рецепти також включають варену картоплю, нарізану дрібними шматочками.[5]

Для надання бгелпурі солодкого, гострого, або пікантного смаку використовуються два популярні чатні: темно-коричневий солодкий, виготовлений переважно з фініків і тамаринду та зелений пряний чатні, виготовлений з листя м'яти, зеленого чилі та коріандру,

Варіації[ред. | ред. код]

Dahi Bhel Puri
Бгелпурі з дахі зверху

Бгелпурі прикрашають комбінацією шматочків чи кубиків сирого солодкого манго, нарізаних кубиками цибулі, подрібненого зеленого чилі та листя коріандру. Іноді його подають з папрі-пурі та смаженим у фритюрі маленьким круглим і хрустким пшеничним хлібом.

Інші варіанти бгелпурі:

  • Bhel sevpuri — суміш бгелпурі, чатні, папді та sev.
  • Dahi bhel pure — суміш бгелпурі, чатні, папді та дахі (йогурту).
  • Sev papdi chaat — схоже на sevpuri, але з різними видами чатні, картоплі та чата-масали .
  • Чурмурі — дрібно нарізані шматочки помідорів, цибулі, листя коріандру, порошку чилі та кілька крапель кокосової олії. Іноді можуть додаватися смажені арахіси.

Сервірування[ред. | ред. код]

Бгел-пурі можна подавати різними способами, але зазвичай він подається у папері, складеному у формі конуса, і споживається за допомогою паперової ложки або папді, який сам є їстівним компонентом.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Price, Jane (2007). Gourmet Vegetarian: The Vegetarian Recipes You Must Have. Murdoch Books. с. 256. ISBN 978-1-921259-09-8. Архів оригіналу за 9 червня 2020. Процитовано 17 жовтня 2020.
  2. Gupta, Niru. Bhel Puri. Niru Gupta. Архів оригіналу за 25 грудня 2018. Процитовано 2 вересня 2015.
  3. Vir Sanghvi (2004). Rude Food: The Collected Food Writings of Vir Sanghvi. Penguin Books India. с. 100—102. ISBN 978-0-14-303139-0. Архів оригіналу за 5 червня 2020. Процитовано 17 жовтня 2020.
  4. Bhel puri. Архів оригіналу за 4 травня 2011. Процитовано 17 жовтня 2020.
  5. Harpham, [editor Zoë (2004). The essential rice cookbook. Sydney (N.S.W.): Murdoch Books. ISBN 1-74045-540-1. Архів оригіналу за 9 червня 2020. Процитовано 17 жовтня 2020.