Вавилонокіа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вавилонокіа

Вавилонокіа (Вавилон-Нокіа) — художній твір, створений у 2012[1] Карлом Вайнґертнером, що являє собою глиняну табличку у вигляді мобільного телефона, на клавішах та екрані якого написи виконані клинописним письмом.

Створивши цей твір, Вайнґертнер вклав в нього ідею про еволюцію інформації зі стародавніх часів до сучасності[2]. Прихильники маргінальної науки та псевдоархеології[3] сприйняли фотографію витвору як знаходку 800-річної давнини[1]. Ця версія здобула розголосу через відео на YouTube-каналі Paranormal Crucible[4], що призвело до висвітлення знімків у новинних ресурсах як справжньої загадкової знахідки[5].

Витвір[ред. | ред. код]

Вайнґертнер створив глиняну табличку у вигляді мобільного телефону з клинописними написами у відповідь на виставку Берлінського музею комунікацій, що мала назву Від клинопису до СМС: комунікація в минулому та сьогодні, а також у відповідь на негативні глобальні ефекти інформаційних технологій[2]. Написи виконано клинописом як відсилання на найперші записані джерела інформації.

Творець не вкладав жодного сенсу в те, що цей глиняний телефон є копією саме Ericsson S868,[6] моделі з 1990-х,— цей твір є метафорою на мобільні пристрої загалом[3].

Витвір існує в єдиному екземплярі та зберігається творцем в спеціальному місці. Для музеїв та виставок передбачена можливість подати запит на тимчасове його виставлення. Витвір зроблено з глини, він важить 91 грам, розміром він приблизно 13,5 на 6,5 на 0,8 см[джерело?].

Хибне сприйняття[ред. | ред. код]

Вайнґертнер опублікував знімок на Facebook під час розпродажу власних робіт[4]. Під одним з постів коментатор вигадав цьому витвору назву "Вавилонокіа".[4] Через три роки, це зображення з'явилось на новинному сайті Conspiracy Club із заголовком "В Австрії знайдено мобільний телефон 800-річної давності? Подивіться."[4] The Express також опублікував фото Вайнґертнера, не позначивши авторство, та заявив, що це артефакт, датований XIII сторіччям до н.е.[4]

Вайнґартнер так прокоментував використання зображення псевдонаучними ресурсами та пресою: "Це зображення було ними використане без мого усвідомлення та без мого на те дозволу. [...] Я цього не хотів. Я не вірю ані в НЛО, ані в прибульців."[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Evon, Dan (4 січня 2016). FALSE: 800-Year-Old Alien Cellphone Found. snopes. Процитовано 3 січня 2017.
  2. а б Angeblich "Alien-Handy" in Österreich entdeckt - news.ORF.at. 31 грудня 2015.
  3. а б Centuries Old Cell-Phone Artifact Presents Modern Day Mystery. 19 січня 2017.
  4. а б в г д е Moye, David (11 січня 2016). Ancient Babylonian Cellphone Isn't Ancient, Babylonian Or A Phone. HuffPost. Процитовано 3 січня 2017.
  5. Is this an 800-year-old mobile phone? (Video) - Canada Journal - News of the World. January 2016.
  6. Martin, Aaron (5 січня 2016). Archeologists Discover 800-Year-Old Cell Phone Tablet-Fiction!. www.truthorfiction.com. Процитовано 3 січня 2017.