Бліндер Валентин Ілліч

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Валентин Бліндер)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Валентин Бліндер
Особисті дані
Повне ім'я Валентин Ілліч Бліндер
Народження 20 жовтня 1937(1937-10-20)
  Одеса, УРСР
Смерть 26 серпня 2021(2021-08-26) (83 роки)
  Одеса, Україна
Зріст 174 см
Громадянство СРСР, Україна
Позиція нападник
Юнацькі клуби
СРСР ЗОР (Одеса)
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
1959—1965 СРСР СКА (Од) 15 (0)
Тренерська діяльність**
Сезони Команда Місце
1969 СРСР СКА (Од)

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.

** Тільки на посаді головного тренера.

Валентин Ілліч Бліндер (20 жовтня 1937, Одеса, УРСР26 серпня 2021) — радянський український футболіст єврейського походження, нападник. Майстер спорту СРСР з 1962 року.

Закінчив Одеський державний університет. Кандидат хімічних наук.

Кар'єра гравця[ред. | ред. код]

Валентин Бліндер народився 20 жовтня 1937 року в Одесі. Розпочинав грати в футбол на галявинах Ярмаркової площі за одеську заводську команду ЗОР. Перший тренер — Володимир Леонтійович Онищенко.

Всю свою ігрову кар'єру провів в одеському СКА — з першого дня служби в армії, на яку був призваний у 1956 році. Перші два роки грав за клубну команду, після чого пробився в основний склад.

Був вправним дріблер, сильно бив з лівої ноги, добре пасував. Грав у складі збірної України, Одеси. Однак, на думку фахівців, Бліндеру до кінця не вдалося розкритися через серйозні травмм. Дебют в основному складі майстрів СКА був дуже вдалим. Сам він діяв на лівому краю, а напівсереднім був технічний, швидкий форвард Дмитро Підлісний, з яким він відразу зігрався.

Звання «Майстер спорту СРСР» отримав в 1962 році за участь в іграх за збірну України класу «Б».

13 червня 1960 року взяв безпосередню участь у розгромі італійського «Інтера» (5:1) в товариському матчі, забивши один з м'ячів збірної Одеси[1].

20 жовтня 1963 року армійці, вдруге перемігши вінницький «Локомотив», стали чемпіонами України й увійшли до другої групи класу «А».

У сезоні 1964 року, за підсумками якого армійці Одеси завоювали путівку до першої групи класу «А», Бліндер, по суті, грав на уколах, тому що в перших календарних матчах травмував ахіллове сухожилля, а наприкінці сезону серйозно травмував й інший ахілл. Незважаючи на це, Бліндер відіграв ще один календарний рік — перший для армійців у вищому дивізіоні, проте виходив на поле лише в шести матчах, після чого був змушений завершити кар'єру[2].

Кар'єра тренера[ред. | ред. код]

По завершенні кар'єри гравця розпочав тренерську діяльність. Спочатку допомагав тренувати, а в липні 1969 року став головним тренером одеського СКА, яким керував до кінця року.

Згодом Бліндер пов'язав своє життя з науковою діяльністю, працював провідним науковим співробітником Фізико-хімічного інституту захисту навколишнього середовища і людини Міністерства освіти і науки та Академії наук України. І знаходив час поєднувати свою основну роботу з тренерською діяльністю в ДЮСШ СКА (Одеса), очолював команду заводу «Продмаш». Відкрив декількох талановитих футболістів, провідне місце серед яких займає Леонід Буряк.

Досягнення[ред. | ред. код]

Як гравця[ред. | ред. код]

СКА (Одеса)
  • Чемпіонат УРСР
    • Чемпіон (1): 1963
    • Срібний призер (1): 1961
    • Бронзовий призер (2): 1959, 1960

Індивідуальні[ред. | ред. код]

Відзнаки[ред. | ред. код]

  • СРСР Майстер спорту СРСР: 1962

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рахунок на 19-й хвилині відкрив з подачі Анатолія Двоєнкова Олег Щупак. Він же на початку другої половини подвоїв перевагу одеситів, а Валентин Бліндер через три хвилини довів його до розгромного. Архів оригіналу за 7 червня 2018. Процитовано 20 березня 2018.
  2. Футбольний клуб «Кузбас» | Блін, ну ти й Бліндер. Архів оригіналу за 31 липня 2019. Процитовано 20 березня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]