Веслування у приміщенні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Веслува́ння у примі́щенні — імітація веслування на спортивних тренажерах Concept2, які часто називають ергометрами, з тренувальною або змагальною метою.

Історія[ред. | ред. код]

Тренажери для підготовки недосвідчених веслярів існували ще в 4 ст. до н.е в Афінській республіці.

В середині XIX століття з'явилися тренажери для веслярів в США.

З середини XX століття в різних країнах почали створювати спеціальні тренажери для тренування веслувальників і вимірювання сили. 1981 року в США почали виготовляти тренажер Concept2, який також називають ергометром. Легкість транспортування цього тренажера в поєднанні з точністю вимірювання сили зробили його дуже популярним як для тренувань, так і для змагань в приміщенні.

Перші змагання у приміщенні відбулися в лютому 1982 року в Массачусетсі, США.[1] В них взяли участь 96 веслувальників, які назвали себе «Charles River Association of Sculling Has-Beens» (скор. «CRASH-B»). Змагання CRASH-B Sprints стали щорічними і проводяться наприкінці лютого. Вони отримали назву «Чемпіонат світу з веслування на ергометрах» Формат змагань вдосконалювався протягом усієї історії змагань. Тепер усі спортсмени долають дистанцію 2000 м на тренажері Concept2. З 2008 року жінки і чоловіки змагаються у 58 категоріях, до яких входять легковаговики, важковаговики, юніори і ветерани.[2]

В Європі великою популярністю користувався чемпіонат Великої Британії з веслування у приміщенні, що проходив щорічно у листопаді-грудні.

В Україні регулярно почали проводити національний чемпіонат з веслування на ергометрах в лютому з кінця 2000-х років в ЧНУ ім. Петра Могили.[3] Наприкінці 2010-х чемпіонат України проводили в Харкові, Дніпрі, Києві.

2015 року відбувся відкритий чемпіонат Європи з академічного веслування у приміщенні.[4]

2016 року Міжнародна федерація веслувального спорту (ФІСА) і компанія Concept2[en] вперше об'єдналися, щоб організувати два міжнародних змагання на ергометрах Concept2: світовий спринт на ергометрах і світовий ерговиклик.[5]

2017 року у Вроцлаві змагання веслувальників у приміщенні вперше були серед показових виступів на Всесвітніх іграх.[6]

Результатом успішної організації веслування у приміщенні на Всесвітніх іграх 2017 стало визнання веслування у приміщенні повноцінною дисципліною веслування. У лютому 2018 року Федерація академічного веслування США (USRowing), Міжнародна федерація веслувального спорту (ФІСА), компанія Concept2[en] і оргкомітет міста Олександрія, Вірджинія провели перший чемпіонат світу з академічного веслування у приміщенні.[1][7]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б e (14 грудня 2017). The first World Rowing Indoor Championships announced. WEROW (en-GB) . Архів оригіналу за 23 вересня 2020. Процитовано 23 вересня 2020.
  2. Чемпионат мира по гребле в помещении (Бостон). hfksp.org.ua. Процитовано 23 вересня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  3. В Могилянці відбувся Чемпіонат України з веслування на ергометрах - Чорноморський національний університет імені Петра Могили. Чорноморський національний університет імені Петра Могили (рос.). 11 лютого 2019. Процитовано 24 вересня 2020.
  4. Відбувся Відкритий чемпіонат Європи з веслування на ергометрах в Польщі. - Федерация. www.rowingukraine.org. Процитовано 24 вересня 2020.
  5. Международные соревнования на гребных эргометрах для всех желающих. belarusrowing.by (англ.). Процитовано 24 вересня 2020.
  6. Збірна України завоювала два "золота" на Всесвітніх Іграх у показовій дисципліні, побивши рекорди світу. www.unian.ua (укр.). Процитовано 23 вересня 2020.
  7. Николаевская спортсменка Елена Буряк - чемпионка мира по гребле на эргометре и обладатель очередного мирового рекорда - Новости. Николаевский городской совет (рос.). Процитовано 23 вересня 2020.[недоступне посилання]