Взаємозамінність (економіка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Взаємозамінність у економіці (англ. fungibility ) — така властивість блага або товару, коли окремі одиниці, по суті, є взаємозамінними.[1]

Наприклад, оскільки один кілограм чистого золота еквівалентний будь-якого іншого кілограму чистого золота, чи то у вигляді монет, злитків або в інших станах, золото є взаємозамінним.

Опис[ред. | ред. код]

До інших взаємозамінних товарів включають нафту, акції компанії, облігації, інші дорогоцінні метали і валюти. Взаємозамінність відноситься тільки до еквівалентності кожної одиниці товару з іншими одиницями того ж товару, а не до обміну одного товару на інший, що є бартерними обміном.

Взаємозамінність відрізняється від ліквідності. Товар вважається ліквідним, якщо його можна легко обміняти на гроші або інший товар. Товар є взаємозамінним, якщо одна одиниця товару прирівняна до іншої одиниці того ж товару такого ж якості, в той же час і місце.

Примітно, що гроші взаємозамінні: одна $10 банкнота є взаємозамінною будь-якій іншій ідентичній справжній банкноті. Вона також взаємозамінна з двома $5 банкнотами, десятьма $1, або з будь-якою іншою комбінацією з банкнот і монет, що в сумі дорівнюють $10. [2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Thesaurus results for FUNGIBLE. www.merriam-webster.com (англ.). Архів оригіналу за 26 вересня 2019. Процитовано 26 вересня 2019.
  2. Milton, Adam. What Does Fungible Mean in Trading?. The Balance (англ.). Архів оригіналу за 21 березня 2019. Процитовано 26 вересня 2019.