Виставка «Бойове українське козацтво в АТО»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Виставка «Бойове українське козацтво в АТО» - продовжує започаткований Національним музеєм історії України у Другій світовій війні цикл заходів, присвячених захисникам України, які відстоюють цілісність і суверенітет держави на її східних теренах. Героями нового проекту стали бійці добровольчої роти спецпризначення ім. Т.Г. Шевченка Київського козацького полку ім. Т. Шевченка Бойового українського козацтва («БУК»).

Колекція[ред. | ред. код]

Виставка "Бойове українське козацтво в АТО"
Виставка "Бойове українське козацтво в АТО" 

На експозиції виставки «Бойове українське козацтво в АТО»[1][2] [3][4]представлено більше сотні експонатів. Це військове спорядження[5], особисті речі бійців Київського козацького полку ім. Т. Шевченка , бойовий автомобіль ГАЗ-3962. Завдяки високій прохідності машина була задіяна на лінії розмежування та в сірій зоні під час виконання бойових завдань в умовах бездоріжжя. Немає жодного прикордонного пункту пропуску, де б не була ця машина. За витривалість та невибагливість бійці з любов’ю назвали її «Ракетою»[6][7], незважаючи на невелику швидкість. Під час бойових завдань на автомобілі неодноразово вивозили бойові наряди з-під вогню ворога.


А також оберіг підрозділу – бойовий козацький топірець 17ст., який був знайдений на дні річки біля Берестечка, де в 1651р. відбувалася історична Берестейська битва.

Історія[ред. | ред. код]

Від 26 травня до грудня 2016 року вона продемонстрована у Національному музеї історії України у Другій світовій війні.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Міністерство культури України :Національний музей історії України у Другій світовій війні представить проект "Бойове українське козацтво в АТО". mincult.kmu.gov.ua. :25.05.2016 | 10:09. Архів оригіналу за 15 лютого 2017. 
  2. Відкриття виставки "Бойове українське козацтво в АТО" 5 канал. YouTube. 26.05.2016. 
  3. Бойове козацтво на сторожі кордонів. CultUA.media - 30.05.2016. Архів оригіналу за 15.02.2017. 
  4. Козаки проти супостата. Прикордонник України. Архів оригіналу за 26 червня 2017. Процитовано 3 червня 2016 р.. 
  5. Національний музей історії України у Другій світовій війні. Колекції. Прапори захисників. «Козацький». Архів оригіналу за 26 вересня 2017. 
  6. Національний музей історії України у Другій світовій війні. Колекції. Автомобілі-побратими. Ракета. Архів оригіналу за 26 вересня 2017. 
  7. Національний музей історії України у Другій світовій війні 26 мая 2016 г. · Музейна колекція поповнилася новим артефактом.