Войцеховський Йосип Павлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Войцеховський Йосип Павлович
Народився 1793
Іванівка, Липовецький повіт, Київська губернія, Російська імперія
Помер 1850
Казань, Російська імперія
Країна  Російська імперія
Діяльність перекладач, лікар
Alma mater Імператорська медико-хірургічна академіяd
Відомі учні Ніколай Зоммер
Заклад Імператорський Казанський університет

Войцеховський Йосип (Осип) Павлович (1793— 17 листопада 1850, Казань) — лікар, сходознавець, синолог, маньчжурознавець.

Біографія[ред. | ред. код]

Йосип народився у селі Цеберманівка Липовецького повіту Київської губернії[1] (сучасне село Іванівка Уманського району (Черкаської області). Закінчив Києво-Могилянську академію у Києві та Медико-хірургічну академію у Санкт-Петербурзі.

З 1819 по 1831 роки працював штатним лікарем Російської православної духовної місії в Пекіні (Китай). Під час місії Войцеховський зіштовхнувся з епідемією холери та спалахами інших недуг. Лікар настільки успішно з ними боровся, що китайці у Пекіні поставили пам'ятник ще за його життя (1829 рік). Також вивчав китайську та маньчжурську мови, фауну та флору країни, традиції китайської медицини.

У 1831 році повернувся до Петербурга, де працював лікарем. З 1834 став професором першої в Росії кафедри китайської та маньчжурської мови Казанського університету.

Уклав один з перших китайсько-маньчжурсько-російський словник, що залишився неопублікований. Також перекладав російською мовою класичні твори давньої китайської філософії. Вони так само неопубліковані. Інформація щодо його робіт зазначена професором К. К. Фойгт у його «Огляді ходу та успіхів дослідження азійських мов в Імператорському Казанському університеті» (Казань, 1852 рік).

Помер у 1850 році, у місті Казань (сьогодні це Республіка Татарстан, РФ).

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Очерки истории русского китаеведения. Петр Емельянович Скачков. Наука. 1977. Архів оригіналу за 5 березня 2014. Процитовано 4 червня 2022.