Вруціліто

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вруцілі́то (від дав.-рус. въ руцѣ лѣто — «у руці рік») — метод усної лічби для визначення днів тижня за кількістю місяців, а рік — за допомогою пальців рук і спеціальних таблиць. [1]

Короткий опис[ред. | ред. код]

Давні слов'яни, точно так, як і ми, мали календарі повсюдно і завжди під рукою, тільки вони не використовували для того друк і папір, у них під рукою завжди були… — руки. І календар, на зразок нашого настінного для рахунку днів тижня на число місяця, називався не «календар», а «вруціліто». В основі нині дослідженої вруцілітної системи покладено ритмічну зміну фаз Місяця, а як рахунковий «таблоїд» використовуються долоні рук і сім букв церковнослов'янської азбуки (А, В, Г, Д, Е, Ѕ, З), жорстко прив'язані до чисел місяця і певних суглобів.

За допомогою цієї «логарифмічної лінійки» можна встановити день тижня на будь-яку календарну дату будь-якого року — на сто років вперед і на 5 тисяч років тому, попутно з'ясувавши дуже багато цікавих закономірностей: про Сонце, про Місяць, про Зорі і про магічні числа, ключі, завдяки яким рік, літо, літа і тисячоліття вкладаються у руці.

Наприклад, числу 1 березня (початок року за візантійським календарем «від створення світу», відповідає буква Г, числу 2 березня відповідає буква В, числу 3 березня — буква А, числу 4 березня — буква З, числу 5 березня — буква Ѕ, і так далі по колу в зворотному до азбуки порядку. Помітно, що в межах одного і того ж року кожна буква відповідає своєму дню тижня (так як букв 7 і днів тижня 7). Для різних років відповідність днів тижня (вруцілітних літер) і чисел місяців різна. У церковних книгах щороку позначалася літера, яка вказувала на неділю. Така літера називалася «вруціліто року». Наприклад, якщо вруцілітом року була буква В, то неділі були 2, 9, 16 березня, і так далі. Обчислення інших днів тижня проводиться простим підрахунком по пальцю однієї руки (букві А відповідає згин пальця в долоні, букві В — згин вище, Г — верхній згин, Д — верхівка пальця, Е — верхній згин з тильного боку долоні і т. д. до тильного згину в долоні і далі по колу).

Відповідність вруцілітних букв першим місяцям
Число Вруціліна буква
1 березня Г
1 квітня З
1 травня Е
1 червня В
1 липня З
1 серпня Д
1 вересня А
1 жовтня Ѕ
1 листопада Г
1 грудня А
1 січня Е
1 лютого В

Для обчислення вруцілітного року не обов'язково мати таблиці, існує спосіб розрахунку року вруціліто за допомогою всіх пальців однієї руки. Також існує вруцілітна система для розрахунку пасхалій.

Література[ред. | ред. код]

  • Archer, Peter (1941). The Christian Calendar and the Gregorian Reform. New York: Fordham University Press. ASIN B01K942KH2.
  • Blackburn, Bonnie J.; Holford-Strevens, Leofranc (1999). The Oxford Companion to the Year. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-214231-3.
  • Fong, Chamberlain; Walters, Michael K. (2011). Methods for Accelerating Conway's Doomsday Algorithm (part 2). 7th International Congress of Industrial and Applied Mathematics. arXiv:1010.0765.
  • Fotheringham, J. K. (1929). Explanation: The Calendar. The Nautical Almanac and Astronomical Ephemeris for the year 1931. London: HMSO.
  •  Thurston, Herbert (1909 (англ.)). Dominical Letter . Catholic Encyclopedia. Т. 5. New York: Robert Appleton Company. {{cite encyclopedia}}: Cite має пусті невідомі параметри: |HIDE_PARAMETER4=, |HIDE_PARAMETER5=, |HIDE_PARAMETER8=, |HIDE_PARAMETER7= та |HIDE_PARAMETER6= (довідка)
  1. Wikiwand - Вруціліто. Wikiwand.