Врятуй мене, вальс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Врятуй мене, вальс
англ. Save Me the Waltz
Жанр автобіографічний роман
Автор Зельда Фіцджеральд
Мова англійська
Опубліковано 1932
Країна  США
Видавництво Charles Scribner's Sons

Врятуй мене, вальс (англ. Save Me the Waltz) — єдиний роман Зельди Сайри Фіцджеральд. Був опублікований 1932 року. Це напівавтобіографічний роман, в якому описується її подружнє життя із Скоттом Фіцджеральдом.


Історія написання[ред. | ред. код]

До 1930, Зельда Фіцджеральд вже лікуалася в декількох психіатричних закладах, через це її чоловік, Френсіс Скотт Фіцджеральд, призупинив свій творчий процес; він планував закінчити роман "Великий Гетсбі" до 1925 року, проте йому не вдалося його завершити до зазначеного часу. 12 лютого 1932 року після нападу істерії, Зельду помістили у клініку Фіппса при лікарні Джона Хопкінса в Балтіморі. Жінка перебувала під наглядом Адольфа Мейера, експерта з шизофренії. З метою повернення до нормального стану вона щодня писала мінімум по дві години.

Зельда подружилася з молодою мешканкою міста на ім'я Мілдред Сквеарз, і до кінця лютого вона розповіла їй про головні аспекти роману. Жінка поділилася своїми враженнями з чоловіком Зельди, Скоттом Фіцджеральдом, і сказала, що роман унікальний та інтригуючий. Тим часом, Скотт хвилювався, що його заощаджень не вистачить на лікування Зельди, тому він відклав роботу над романом на більш сприятливий для цього час і почав писати короткі історії, щоб фінансувати лікування дружини. Зельда пише листа чоловіку, в якому зазначає, "Я пишаюся своїм романом, і я відчуваю, що зовсім скоро я його допишу. Хоча роман, на мою думку, більш захоплюючий, ніж твій, тобі обов'язково сподобається, адже головним героєм є Еколь Фіджеральд". Зельда несамовито писала і писала; вона закінчила роман 9 березня і відправила його видавцеві Скотта та другу сім'ї Максвелу Перкінсу у Скрибнер.

Коли Скотт все ж побачив рукопис він був обурений. Теми роману Зельди переплітатися з темами раніше написаних романів Скотта; але Скотт був роздратований, оскільки у романі, над яким він працював протягом чотирьох років, були представлені ті ж самі події, але вже на фоні їхнього спільного життя. Зельда ж у своєму романі описувала лише своє власне життя. Він також був незадоволений тим, що одного з її героїв звали Еморі Блейн, який був головним героєм першого роману Скотта "Інша сторона раю". На це Зельда відповіла йому: "Я теж боялася, щоб ми не порушили у творах одні і ті ж проблеми". Скотт змусив її ретельно переглянути роман, хоча початкова версія роману невідома, тому що оригінал її рукопису, а також чернетки були втрачені.