Вулиця Небесної Сотні (Полтава)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Небесної Сотні
Полтава
Вулиця Мало-Петровська, початок XX століття
Вулиця Мало-Петровська, початок XX століття
Вулиця Мало-Петровська, початок XX століття
Район Шевченківський, Подільський
Назва на честь загиблих учасників Революції Гідності
Колишні назви
вул. Мало-Петровська, вул. Ново-Миколаївська, вул. Різдвяна, буль. Миколаївський, Леніна
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
Мапа
CMNS: Вулиця Небесної Сотні у Вікісховищі

Ву́лиця Небесної Сотні — одна із вулиць Полтави, знаходиться у Шевченківському і Подільському районах. Пролягає від вулиці Європейської до проспекту Миру. До вулиці Небесної Сотні дотичні вулиці: Котляревського — Гоголя — Стрітенська — Конституції — Державного прапора — провулок Першотравневий — вулиці Анатолія Кукоби — Миру і бульвар Богдана Хмельницького. Також до вулиці Небесної Сотні примикає Студентський парк.

Прокладена через Мазурівський Яр, по якому проходила дорога від Мазурівської брами Полтавської фортеці на Поділ. Називалася Мало-Петровською (до площі Конституції), Ново-Миколаївською (на відтинку до сучасної вулиці Пролетарської) і далі — Різдвяною. З 1917 року вулиця носила назву вулиця Леніна. Сучасна назва — з 2016 року. Ряд забудови понад яром навпроти садиби краєзнавчого музею — називалась Миколаївським бульваром. Вулиця завершувалася Кінно-Ярмарковою площею на березі річки Ворскли.

На вулиці Небесної Сотні встановлено на перетині з вулицею Котляревського — пам'ятник Івану Котляревському (1903), з вулиці Гоголя — пам'ятник Миколі Гоголю (1934), на сучасній площі Конституції — був пам'ятник Володимиру Леніну (1960, знесено 21 лютого 2014-го року), навпроти — будинок обласної наукової бібліотеки.

Сьогодні вулиця Небесної Сотні одна із найважливіших транспортних магістралей міста. Східний її відрізок забудований будинками садибного типу, але зараз ця ділянка за планом міської влади забудовується новими будинками. Західний — вище на площу Конституції — 3-, 5-поверховими будівлями історичної і післявоєнної споруди, в нижніх поверхах яких розташовані установи, кафе, магазини.

Історія[ред. | ред. код]

До 2017 року вулиця мала назву Леніна.

З усіх вулиць найдовше перейменовувалася у "Google-картах".

Меморіальні та анотаційні дошки[ред. | ред. код]

У 1971 році на будинку Полтавської духовної семінарії (№ 8/20) відкрита меморіальна дошка Гордію Гладкому (1849–1894) — українському хоровому диригенту, педагогу, композитору.

Зображення Кому присвячено Адреса Дата встановлення
Гладкому Гордію Павловичу, граніт вул. Небесної Сотні, 8/20 1971

Галерея[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]