Відносини між Німеччиною та Лівією

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Відносини між Німеччиною та Лівією
Лівія
Лівія
Німеччина
Німеччина

Німецько-Лівійські відносини — двосторонні відносини між центральноєвропейською державою Німеччина та північноафриканською державою Лівія. Німеччина представлена в Лівії посольством у Триполі (наразі закрито) та дипломатичним представництвом у Бенгазі, тоді як Лівія має посольство в Берліні (наразі закрите). Відносини між цими країнами були напруженими наприкінці 1980-х років після інциденту з бомбардуванням, але з тих пір покращилися завдяки дедалі тіснішій співпраці, особливо в економічних питаннях. Однак під час громадянської війни в Лівії 2011 року Німеччина політично стала на бік Національної перехідної ради, яку вона визнала законним урядом Лівії після розриву зв'язків з режимом Муаммара Каддафі.

Історія[ред. | ред. код]

Німецьке втручання в Лівію бере свій початок принаймні з часів Західної пустельної кампанії, коли Лівія була колонією Королівства Італія.

Пізніше Лівію звинуватили у вибуху на дискотеці в Берліні в 1986 році після того, як телексні повідомлення були перехоплені з Лівії до лівійського посольства в Східному Берліні, в яких вони вітали їх з добре виконаною роботою.

У 1997 році Німеччина була другим «найважливішим торговельним партнером» Лівії. Як пишуть Девід Е. Лонг і Бернард Райх, «відносини Лівії із Західною Європою, особливо з Німеччиною… з якими Лівія має широкі ділові зв'язки, були кращими, ніж її відносини зі Сполученими Штатами. Лівія також експортує свою легку, солодку нафту в Західну Європу, в першу чергу в Німеччину…»

У 2004 році делегація на чолі із заступником міністра закордонних справ Німеччини відвідала Лівію. Під час візиту вони зустрілися з Президентом Лівії, щоб обговорити двосторонні зв'язки та взаємну співпрацю. Ще одним питанням, яке обговорювалося, були протипіхотні міни, встановлені німецькою армією під час Другої світової війни. Агентство «Сіньхуа» повідомило, що ця зустріч також призвела до «підписання великих угод в енергетичному секторі, що започаткувало абсолютно нові відносини між Лівією та Німеччиною».

У 2020 році канцлер Ангела Меркель оголосила, що Німеччина прийматиме мирні переговори між воюючими сторонами Лівії.

Примітки[ред. | ред. код]

Рекомендована література[ред. | ред. код]