Вікіпедія:Оформлення/Включення списків

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Включені списки — це списки посилань, даних чи інформації, які включені в текст статті або додані в кінці статті. Включені списки можуть бути в табличному форматі. Включені списки повинні використовуватись тільки тоді коли це доречно; іноді інформація подана списком краще виглядає ніж писаною прозою. Проте наведення надмірної кількості даних у вигляді списків може суперечити правилу.

Проза чи список[ред. код]

У вікіпедії розрізняють статті, що складаються головним чином із списків та статті, що переважно містять прозовий текст, хоча в них теж можуть бути списки.

Статті краще писати прозою, оскільки так на відміну від списків можна краще подати деталі та пояснення контексту. Проза схожа на усну розповідь від людини до людини і найкраще підходить для статей. Список посилань, може бути корисний для подальшого дослідження дотичних тем, але зазвичай має бути в окремому розділі чи статті. Замість простого переліку, важливі поняття варто природно згадані в тексті статті. Наприклад:

Проза Список без змісту
В двадцятому столітті в Нью-Йорку було споруджено багато ікон архітектури, найбільш відомі його хмарочоси. В перші десятиліття місто стало центром руху Боз-ар, в цьому стилі працювали такі архітектори як Стенфорд Вайт та Карер та Гастінгс. Серед нових споруд цього часу будівля Праска (1902), на розі П’ятої авеню та Бродвею на площі Медісон; будівля Вулворт (1913) Каса Гілберта, неоготичний «храм комерції» з видом на міську адміністрацію; будівля Крайслер (1929), чистий примірник Ар-деко; та Емпайр Стейт Білдінг (1931). Модерністський архітектор Реймонд Худ та Левер Хаус після Другої світової війни почали будувати групи «скляних коробок», які змінили класичну панораму міста 1930-х років, кульмінацією цього процесу стала побудова веж Світового торгівельного центру (1973).. Архітектура Нью-Йорку 20-го століття