Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/ЗЕМСЬКІ УСТАВНІ ГРАМОТИ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ЗЕМСЬКІ УСТАВНІ ГРАМОТИ, земські устави, обласні привілеї — законодавчі акти у Великому князівстві Литовському (ВКЛ) та Короні Польській, якими (до запровадження Литов. статуту 1529; див. Статути Великого князівства Литовського) королі польс. і вел. князі литов. підтверджували давні права тієї або ін. землі й на основі цих прав встановлювали норми її взаємовідносин з центр. держ. владою. Це були автономні статути земель, своєрідні місц. конституції. На відміну від привілейних грамот, що запроваджували нове право, З.у.г. ґрунтувалися на давньому праві відповідної землі.

Відомі 8 З.у.г. для укр. земель: 6 з них стосувалися земель, що входили до складу ВКЛ, 2 — західноукр. земель, підпорядкованих Короні  Польс. Найдавніші з них: грамота короля польс. і верховного кн. литов. Владислава II Ягайла 1427 (або 1432) для Луцької землі та грамота короля польс. і вел. кн. литов. Казимира IV Ягеллончика 1456 для Галицької землі. Решта — грамоти пізнішого часу: одна грамота 1516 — для Дорогичинської землі (Підляшшя), дві грамоти (1501 і 1509) — для Волинської землі, дві грамоти (1507 і 1529) — для Київської землі та одна грамота 1501 — для Більського повіту (див. Повіт) на Підляшші. Ч. з цих грамот містить посилання на попередні їм грамоти, які до нас не дійшли. Крім цих земських грамот, існували також уставні грамоти, якими надавалися часткові привілеї окремим областям. Особливістю більш пізніх грамот є те, що вони містять чимало норм, які стосуються не всього нас. тієї чи ін. землі, а окремих станів цієї землі.

Загалом З.у.г. містили норми цивільного, фінансового, кримінального та процесуального права. В них зафіксовано інститути та норми давнього укр. звичаєвого права.

Література

[ред. код]
  • Лащенко Р. Лекції по історії українського права, ч. 2. Литовсько–польська доба, вип. 1. Прага, 1924;
  • Чубатий М. Огляд історії українського права: історія джерел та державного права, ч. 2. Мюнхен, 1947;
  • Полонська–Василенко Н. Історія України, т. 1. К., 1995.

Джерела

[ред. код]

Автор: В.А. Чехович.; url: http://history.org.ua/?termin=Zemski_ustavni_gramoty; том: 3