Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/Надінський П. Н.

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

НА­ДІНСЬ­КИЙ Пав­ло Нау­мо­вич (справжні ім’я та прізви­ще — Саве­лій Пося­гін; 03.12.1894—25.09.1961) — краєзнавець. Н. в м. Уфа (ни­ні мі­сто в РФ) в сім’ї ро­бітни­ка. 1907—13 прац­ював на ча­є­розва­жу­валь­ній ф-ці «Кара­ван» в Уфі спочатку пі­друч­ним, а по­тім столя­ром. Уча­сник Пер­шої сві­то­вої війни. Від 1931 життя і діяль­ність Н. пов’яза­ні з Кри­мом. 1935 по­чав займа­ти­ся краєзнавчою ро­бо­тою. 1938 опублі­ку­вав першу наук. ро­бо­ту «Сто­рінки з життя крим­сь­ко­го комсо­мо­лу». У ро­ки Вели­кої вітчизня­ної війни Рад. Сою­зу 1941—45 еваку­ю­вався в Уфу. Писав стат­ті до місцевої га­зе­ти, ли­стувався з кримськими парти­за­на­ми, го­ту­вався до на­пи­сання майбутніх книг.

Був од­ним з ак­тивних ор­га­ні­за­то­рів відді­лу істо­рії і ар­хеоло­гії Крим. фі­лі­алу АН УРСР, у по­даль­шо­му ке­ру­вав Крим. групою Ін-ту істо­рії АН УРСР. 1947—48 опублі­ку­вав на­ри­си «Суво­ров в Кры­му», «Л.Н. Тол­стой в Кры­му». Най­більш ві­до­мою працею Н. стали «Очерки по ис­то­рии Кры­ма (с древ­нейших времен до 1920 го­да)». Під йо­го ре­дакці­єю ви­да­ва­ли­ся збірни­ки до­ку­ментів з істо­рії ре­во­люц. ру­ху. 1951 за наук. праці в га­лу­зі істо­рії вчена ра­да Ін-ту істо­рії АН УРСР і ВАК СРСР прису­ди­ли йо­му без за­хи­сту ди­серта­ції вчений ступінь канд. істор. наук.

Усього в по­воєнні ро­ки опублі­ку­вав по­над 50 статей і за­мі­ток з різних пи­тань істор. ми­ну­ло­го Кри­му.

У своїх прац­ях факт приєднання Кри­му до Росії не розці­ню­вав як ко­ло­ні­альне за­гарбання зе­млі, яка ні­ко­ли не на­ле­жа­ла ро­сі­я­нам. Поси­лався на оцінку прогресивної ро­лі Росії в цьому пи­танні, яку дав Ф.Енгельс.

П. у м. Сімфе­ро­поль.

Література[ред. код]

Павел Нау­мо­вич Надинский: Некролог. «Вопросы ис­то­рии», 1961, № 12; Пав­ло Нау­мо­вич Надінський: Некролог. «УІЖ», 1962, № 2;

  • Петров В.П.,
  • Шам­ко К.М. Жит­тя — по­двиг (до 85-річчя з дня на­ро­джен­ня П.Н. Надінсько­го). Там са­мо, 1979, № 2.

Джерела[ред. код]

Автор: П.І. Скрип­ник.; url: http://history.org.ua/?termin=Nadinskyj_P; том: 7