Вікіпедія:Проєкт:Тематичний тиждень/Для організаторів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

На цій сторінці збираються корисні поради та інструкції для організаторів тематичних тижнів.

Як обрати тему для тематичного тижня[ред. код]

Ви можете провести тематичний тиждень на будь-яку тему, яка цікавить вас і зацікавить принаймні ще кілька інших користувачів.

Однак особливу увагу доречно спрямувати на закриття прогалин — тематики, на які в українській Вікіпедії порівняно недостатньо статей у порівнянні з іншими.

Деякі ідеї можна черпати тут:

Як знайти і оформити теми до створення і покращення[ред. код]

Сувеніри для активних учасників Місяця Котових у Вікіпедії

Як знайти теми[ред. код]

Є кілька способів знайти статті на конкретну тему для спільної роботи над ними.

1. Потужним інструментом для цього є PetScan. Це інструмент, який може генерувати списки сторінок Вікіпедії та інших вікіпроєктів, які відповідають певним критеріям, як-то належність до певної категорії чи групи категорій. Радимо ознайомитися з інструкцією для роботи із PetScan або самостійно подосліджувати можливості інструменту.

Приклади списків, які можна отримати за допомогою PetScan:

  1. Статті на певну тему, які не мають джерел (завдяки комбінації відповідної тематичної категорії та категорії «Усі статті без джерел»; приклад: статті з категорії «Законодавство України» та її підкатегорій без джерел).
  2. Статті на певну тему, які є дуже короткими (беремо статті певної категорії, прибравши дизамбіги, і сортуємо їх за розміром у порядку зростання; приклад: статті з категорії «Законодавство України» та її підкатегорій від найкоротшої до найдовшої)
  3. Статті на певну тему, які є в іншому мовному розділі, але відсутні в українському (беремо відповідну категорію з іншого мовного розділу і дивимося, які з її статей не мають міжмовного посилання на укрвікі; приклад: статті з категорії «Biden administration cabinet members» англійської Вікіпедії, які не мають відповідників українською).

Відеоінструкції роботи із PetScan для підготовки списків статей для тематичних тижнів:

2. List-Building Toolновий інструмент від Фонду Вікімедіа. Має менше функцій, ніж PetScan, але значно швидший і простіший у використанні.

3. Інструмент Pageviews допомагає витягнути статті з певної категорії, які є найбільш популярними — це дозволить за бажання пріоретизувати роботу над більш «важливими» статтями.

4. Корисним інструментом для пошуку тем є Wikipedia Diversity Observatory — він вміє шукати і пропонувати відсутні або неповні статті за різними тематиками.

Як оформити список статей[ред. код]

Для оформлення списку статей можна скористатися модулем «STEMwomen» (чи схожим), який через Вікідані автоматично підтягує посилання на аналог статті в інших мовних розділах та показує наявність чи відсутність статті у тому чи іншому мовному розділі.

Приклади: одиндва.

Покрокова інструкція роботи з модулем
  1. Знайдіть статтю, яку варто додати.
  2. Відкрийте елемент Вікіданих статті.
    Якщо пропонована вами тема не має аналогів в інших мовних розділах і елементу Вікіданих не існує, створіть його.
  3. Бажано додати додати назву предмета статті українською мовою на Вікіданих, якщо її немає (див. скриншот).
  4. Додайте номер елементу Вікіданих до списку. Приклад номеру елементу: Q17008759. Зверніть увагу, що статті відділяються вертикальною рискою — |.
Структура модулю
{{#invoke:STEMwomen|table|НОМЕР_ЕЛЕМЕНТА_ВІКІДАНИХ_1|НОМЕР_ЕЛЕМЕНТА_ВІКІДАНИХ_2|НОМЕР_ЕЛЕМЕНТА_ВІКІДАНИХ_3}}

Як поширити інформацію[ред. код]

Афіша для Тематичного тижня птахів, 2020 рік

Як знайти аудиторію всередині Вікіпедії[ред. код]

Якщо тема вашого тематичного тижня не надто вузька, є високий шанс, що нею цікавляться десятки чи й сотні інших користувачів Вікіпедії. Як їх знайти?

1. Скористайтеся системою категоризації за користувацькими юзербоксами. Наприклад, у Вікіпедії є категорії користувачів, що цікавляться мовознавством або живуть у США. Щоб знайти потрібну вам категорію, подосліджуйте загальну «Вікіпедія:Користувачі». Для тематичних тижнів особливо корисними будуть підкатегорії у категорії «Вікіпедисти за інтересами».

2. Подивіться в архіві тематичних тижнів, чи проводилися вже проєкти на таку ж або суміжну тему (можна просто через Ctrl+F за ключовими словами на сторінці архіву) — і знайдіть список їх учасників. Наприклад, якщо ви плануєте тематичний тиждень німецької літератури, можна запросити до нього учасників тижня сучасної європейської літератури.

3. Витягніть список користувачів, які активно редагували статті певної категорії, за допомогою SQL-запиту (приклад для категорії «Українська література»; можна зробити копію цього запиту на Quarry, підставивши потрібну вам категорію).

Як запросити аудиторію всередині Вікіпедії[ред. код]

Коли у вас є список потенційних учасників, саме час їх запросити до участі у вашому тематичному тижні, залишивши повідомлення на їх особистих сторінках обговорення. Щоб не витрачати багато часу, це можна автоматизувати за допомогою функції масового надсилання повідомлень (англ. MassMessage).

Розсилати повідомлення через MassMessage в українській Вікіпедії можуть лише адміністратори — до них можна звернутися на сторінці запитів. Для цього потрібно підготувати текст запрошення і бажано також правильно оформити список отримувачів.

У тексті запрошення згадайте, у чому суть тематичного тижня і скільки він триватиме; якщо плануються сувеніри чи інші нагороди за активну участь, не забудьте це згадати ) Поясніть, чому ви запросили цього користувача чи користувачку — люди не люблять спам.

Ось кілька прикладів таких запрошень — один, два, три.

Як оформити список отримувачів? Якщо це користувачі, які є у певній категорії, посилання на неї буде достатньо. Якщо ж це інша група людей (наприклад, учасники іншого тематичного тижня), треба створити підсторінку з їх списком за певним шаблоном — як у прикладі за посиланням[k 1].

Способи промоції поза Вікіпедією[ред. код]

Також ваш тематичний тиждень можна просувати на інших платформах. Деякі ідеї:

  1. Інформаційні ресурси ГО «Вікімедіа Україна» (сторінки організації у соцмережах + можна подати заявку на грант від «Вікімедіа Україна» на інтернет-рекламу; деталі в розділі «Як отримати підтримку»).
  2. Тематичні спільноти у Facebook.
  3. Інформаційні ресурси тематичних організацій — можна зв'язуватися з ними і просити про поширення.
  4. Студенти, які вивчають пов'язані з тематичним тижнем теми — можна запропонувати адміністрації закладу чи індивідуальним викладачам інтегрувати роботу з Вікіпедією у навчальний процес, замінивши стандартні реферати.

Як визначити результати та найактивніших[ред. код]

Для того, щоб могти підрахувати результати тематичного тижня, перш за все на початку підготовки визначтеся, як ви будете просити учасників позначати опрацьовані статті.

1. Найбільш поширений спосіб — додати шаблон на сторінку обговорення створеної чи покращеної статті (наприклад, {{2021AustriaHerbst-week-new}} і {{2021AustriaHerbst-week-improved}}). У шаблоні можна передбачити автоматичну категоризацію усіх сторінок з їх включенням через теги <includeonly> </includeonly>.

Завдяки цьому по закінченню тижня ви зможете дізнатися кількість опрацьованих статей через кількість статей у відповідних категоріях (приклад) та кількість включень шаблона.

Список учасників за активністю можна отримати за допомогою SQL-запитів через Quarry. Ось приклад такого запиту для статей, створених у межах місяця історії української незалежності — він аналізує авторів статей, на сторінках обговорення яких є відповідний шаблон. Ось приклад запиту для покращених у межах тематичного тижня статей. Можете скопіювати ці запити і адаптувати їх до свого тематичного тижня, замінивши шаблони і дати в запиті.

2. Ще один спосіб — просити учасників додавати відповідний гештег до опису редагування при створенні/покращенні статей. Потім статистику за найактивнішими можна сформувати за допомогою інструменту Wikimedia hashtag search або SQL-запиту (приклад).

3. Зрештою, ви можете просто попросити учасників свого тематичного тижня вручну записувати свій внесок на сторінці у Вікіпедії та підраховувати свої бали (як, наприклад, у кампанії «Це зробила вона 2021»). Якщо працюєте з учнями/студентами чи іншою групою новачків, можна попросити їх записувати опрацьовані статті іншим способом поза Вікіпедією — наприклад, у Google-формі.

Як отримати підтримку[ред. код]

Нагородження найактивніших учасників Місяця історії української незалежності, який у 2021 році провели громадська організація «Вікімедіа Україна» та Український інститут національної пам'яті

Громадська організація «Вікімедіа Україна» може надавати підтримку тематичним тижням, які проводяться спільнотою — як матеріальну, так й інші види підтримки.

Приклади матеріальної підтримки і як її отримати[ред. код]

  • замовлення сувенірів для переможців / активних учасників;
  • поштова розсилка сувенірів учасникам (включно з організацією процесу розсилки);
  • покупка символічних призів для найпродуктивніших учасників (наприклад, книжки сертифікати інтернет-магазинів);
  • реклама тематичного тижня у соцмережах;
  • дрібні логістичні потреби (наприклад, поштові витрати).

Для отримання матеріальної підтримки потрібно заздалегідь до початку тижня (найпізніше — як тільки він почався) подати заявку на мікрогрант за посиланням. Приклади успішних заявок: один, два, три.

Зазвичай розмір гранту на підтримку тематичного тижня становить не більше 2—3 тисяч гривень; у випадку масштабних проєктів, які залучають велику кількість учасників — 5—6 тисяч гривень. Якщо ви хочете організувати більш масштабний проєкт, який виходитиме за рамки звичайного тематичного тижня, варто подати його ідею на обговорення та затвердження заздалегідь — напишіть на infowikimedia.org.ua або запропонуйте під час консультацій зі спільнотою, які «Вікімедіа Україна» проводить щорічно перед підготовкою річних планів (зазвичай у вересні—жовтні).

Приклади іншої підтримки і як її отримати[ред. код]

  • технічна допомога — як-то підготовка списку найактивніших учасників;
  • підготовка офіційного листа на бланку, з печаткою і підписом керівника організації (наприклад, для пошуку партнерів);
  • підготовка електронних сертифікатів участі для учасників з печаткою і підписом керівника організації (приклад);
  • дизайн афіші тематичного тижня для соцмереж та іншої промоції (приклад);
  • поширення інформації у соціальних мережах та інших інформаційних каналах (приклад).

Якщо вам потрібна підтримка такого формату, і прямих фінансових витрат не передбачається, заявку на мікрогрант можна не подавати. Достатньо зв'язатися з організацією: наприклад, написали листа на infowikimedia.org.ua

Коментарі[ред. код]

  1. Можна скористатися Excel чи Google Sheets, щоб пришвидшити створення такого списку (наприклад, швидко почистити масив даних від зайвих елементів, прибрати дублікати, з допомогою функції CONCATENATE створити список у потрібному форматі)