Вітелот (сорт картоплі)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вітелот
Виведення
Виведено в: Перу або Болівія
Загальна інформація

Вітело́т (фр. 'Vitelotte' або 'Vitelotte Noire'), також називають Негритянка (фр. Négresse), Китайський трюфель (фр. Truffe de Chine) або Синя французька трюфельна картопля (нім. Blaue französische Trüffelkartoffel)) —  сорт картоплі.

 Опис [ред. | ред. код]

Бульби мають темно-фіолетову, майже чорну шкірку і темно-фіолетовий м'якуш завдяки високому вмісту антоціанів; довгастої форми, як правило, не більше 10 сантиметрів у довжину. Середня вага однієї бульби близько 70 грамів. Картопля зберігає свій колір при кулінарній обробці. Бульби мають товсту шкірку і тому добре лежать. Через значний вміст крохмалю сильно розварюється, ідеально підходить для приготування картопляного пюре, котре буде мати насичений бузковий колір.

Рослини дозрівають пізно і в порівнянні з сучасними сортами мають досить низьку врожайність, у зв'язку з чим практично не вирощується промислово, обробляється в приватних господарствах і невеликими обсягами з використанням ручної праці. З цієї причини ціна на цей сорт вище, ніж на інші, в кілька разів.

 Історія [ред. | ред. код]

Походження сорту точно невідомо. Вважається, що він родом із Південної Америки, з таких країн, як Перу і Болівія, де досі поширений. Слово Вітелот французьке і вперше згадується у 1812 році. Воно походить від слова vit (застарілої форми від verge — стержень, жезл) за схожість форми бульб і французького суфікса -elotte[1][2]. У Записках про сільське господарство (Mémoires d'agriculture), виданих у Парижі в 1817 році Королівським товариством сільського господарства, вітелот описується як один із шести сортів картоплі, які відомі на ринках Парижа.

Олександр Дюма особливо любив цей сорт. Він писав у своїй книзі Grand dictionnaire de cuisine, що «найкращий із всіх (сортів картоплі), безсумнівно, фіолетовий, відомий у Парижі як вітелот».

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Vitelotte [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] (французькою).
  2. Vitelotte [Архівовано 22 грудня 2015 у Wayback Machine.] (французькою) Он-лайн словник Sensagent

Посилання[ред. | ред. код]