Галлінґскарве (національний парк)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Галлінґскарве

бук. Hallingskarvet[1]
60°36′ пн. ш. 7°42′ сх. д. / 60.600° пн. ш. 7.700° сх. д. / 60.600; 7.700Координати: 60°36′ пн. ш. 7°42′ сх. д. / 60.600° пн. ш. 7.700° сх. д. / 60.600; 7.700
Країна  Норвегія[1][2]
Розташування Гуль[3][2]
Ulvik Municipalityd[2]
Еурланн[d][2]
Площа 451,61 км²[2]
Засновано 22 грудня 2006[2]
Галлінґскарве (національний парк). Карта розташування: Норвегія
Галлінґскарве (національний парк)
Галлінґскарве (національний парк) (Норвегія)
Мапа

CMNS: Галлінґскарве у Вікісховищі

Національний парк Галлінґскарве (норв. Hallingskarvet nasjonalpark) — це національний парк у центральній Норвегії, який був створений урядом 22 грудня 2006 року. Парк розташований у муніципалітетах Хуль (фюльке Вікен), Ульвік та Ерланд (обидва у фюльке Вестланн).[4] Точніше, парк охоплює плато Галлінґскарв та високогірні райони на захід від нього. Він включає льодовик Варґебрін, а також долини Сетедален, Ленґедален, Інґлесдален та частини Раґґштайндалена.

Національний парк займає 450 км2 (4,8×109 sq ft) гірського хребта Галлінґскарве і містить великі поголів'я диких північних оленів, що є важливим фактором створення парку. Найвища точка національного парку — Фоларскарднутен, яка сягає висоти 1 933 metres (6 342 ft) над рівнем моря.

Пейзаж Галлінґскарве був сформований різними льодовиковими періодами. Парк показує геологічну історію та зв'язок між цією історією та варіацією видів, що там мешкають. Він включає райони, що мають особливу цінність і в яких проживають такі загрожувані або вразливі види, як Draba cacuminum (білокопитна трава) та Botrychium lanceolatum (грейпферн із листових листя).

Лінія Бергена проходить уздовж південної межі парку. До південного боку парку немає дороги, тому станція Фінсе, зупинка на залізничній лінії, є одним з небагатьох способів дістатися до цієї частини парку. Норвезька регіональна дорога 50 проходить біля північної межі парку.

Захист та використання[ред. | ред. код]

Головною метою цього національного парку є збереження великої, унікальної та в основному недоторканої території з метою захисту ландшафту та біому з його екосистемою, видами та популяціями, серед іншого, диких північних оленів. Захист призначений для захисту характерного елементу, необхідного для розуміння геологічної історії норвезького ландшафту. Він також призначений для захисту цінних елементів культурної спадщини.

Парк відкритий для традиційних форм активного відпочинку на природі, які не потребують майже ніяких технічних засобів.

Назва[ред. | ред. код]

Перший елемент halling (житель Галлінґдал долини), а останній є кінцевою формою skarv (гори або гірській місцевості без рослинності).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Nationally designated areas (CDDA)
  2. а б в г д е Hallingskarvet nasjonalparkNorwegian Environment Agency.
  3. https://faktaark.naturbase.no/?id=VV00002450
  4. Hallingskarvet nasjonalpark oppretta [Hallingskarvet National Park established] (Norwegian) . Miljøverndepartementet. 22 грудня 2006. Архів оригіналу (Press release) за 6 лютого 2007. Процитовано 27 листопада 2011.

Посилання[ред. | ред. код]