Георадар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Георадар  — це мікропроцесорний геофізичний прилад для проведення швидкого профілювання ґрунту. Це найдосконаліша техніка отримання розрізів ґрунту, що не вимагає буріння або розкопок. Прилад «просвічує» ґрунт на глибину до 20-30 метрів. Він широко використовується в археології, геологічній розвідці, природоохоронних роботах, передпроектних дослідженнях, будівництві тощо

Георадари українського виробництва серії VIY

Принцип дії георадара[ред. | ред. код]

Робота георадіолокаціонного приладу підповерхневого зондування (в загальноприйнятій термінології — георадара) заснована на використанні класичних принципів радіолокації. Передавальною антеною георадара випромінюються надкороткі електромагнітні імпульси (частки наносекунди), що мають 1,0-1,5 періоду квазігармонічного сигналу і досить широкий спектр випромінювання. Центральна частота сигналу визначається типом антени. Проникність або провідність, приймається приймальною антеною, посилюється в широкосмуговому підсилювачі, перетворюється в цифровий вигляд за допомогою аналого-цифрового перетворювача і запам'ятовується для подальшої обробки. Після обробки отримана інформація відображається на екрані.

Конструкція георадара[ред. | ред. код]

Сучасний георадар являє собою складний геофізичний прилад, який створюється при дотриманні певних технологій. Основний блок складається з електронних компонентів, які виконують такі функції: формування імпульсів, випромінюваних передавальною антеною, обробка сигналів, що надходять з приймальної антени, синхронізація роботи всієї системи. Таким чином, георадар складається з трьох основних частин: антенної частини, блоку реєстрації і блоку управління. Антенна частина включає передавальну і приймальні антени. Під блоком реєстрації розуміється ноутбук або інший записуючий пристрій, а роль блоку управління виконує система кабелів і оптико-електричних перетворювачів.

Застосування георадара[ред. | ред. код]

Застосування георадара має широкий спектр, а саме:

1. У геології — георадари застосовуються для побудови геологічних розрізів, визначення положення рівня ґрунтових вод, меж поширення корисних копалин в кар'єрах, положення карстових воронок і порожнин, товщини льоду, глибини і профілю дна річок і озер.

2. У транспортному будівництві — (автомобільні дороги і залізниці, аеродроми) георадари використовуються для визначення товщини конструктивних шарів дорожнього одягу та якості ущільнення дорожньо-будівельних матеріалів, вишукування кар'єрів дорожньо-будівельних матеріалів, оцінки підстав під транспортні споруди, визначення глибини промерзання в ґрунтових масивах і дорожніх конструкціях, вмісту вологи в ґрунті земляного полотна і підстилаючих ґрунтових підставах, ерозії ґрунтів на ділянках мостових переходів. Пошук будь-яких аномалій під дорожнім покриттям.

3. У комунальних службах — пошук та визначення комунікацій та мереж (металевих та пластикових!). Тільки цим приладом можливо знаходження і визначення глибини залягання пластикових водопроводів, газопроводів, систем каналізації. Георадар визначає місця витоків, а так само врізок на трубопроводах.

4. У вирішенні питань охорони навколишнього середовища та раціонального використання земель, георадари використовуються для оцінки забруднення ґрунтів, виявлення витоків з нафтопроводів, місць поховання екологічно небезпечних відходів.

5. МНС — виявлення вибухонебезпечних предметів (вибухівки, боєприпасів).

6. У археології — за допомогою георадара встановлюють місця знаходження археологічних об'єктів та межі їх розповсюдження.

Основні виробники[ред. | ред. код]

GSSI (Нью Гемпшир, США) [Архівовано 15 березня 2010 у Wayback Machine.] Sensor and Software Inc. (Канада) [Архівовано 13 січня 2011 у Wayback Machine.] Era Technology (Велика Британія) [Архівовано 31 січня 2010 у Wayback Machine.] Geoscanners AB (Швеція) [Архівовано 12 березня 2010 у Wayback Machine.] MALA (Швеція) [Архівовано 2 травня 2010 у Wayback Machine.] OYO corporation (Японія) ООО «ЛОГИС», (Росія) [Архівовано 25 березня 2010 у Wayback Machine.] ООО «ВНИИ СМИ», (Росія) [Архівовано 17 лютого 2010 у Wayback Machine.] Transient Technologies (Україна) [Архівовано 28 серпня 2013 у Wayback Machine.] ТОВ "Спецавтоматика" (UA), Team EasyRad (EU) [Архівовано 27 січня 2018 у Wayback Machine.]

Приклади роботи георадарів[ред. | ред. код]

Суспільно-значимі приклади використання в Україні[ред. | ред. код]

В лютому 2017 року завдяки використанню унікального георадарного комплексу було виявлено ряд сенсаційних археологічних знахідок у місті Тернопіль[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У Тернополі знайшли нові підземні ходи. Телеканал ІНТБ (uk-UA) . 28 лютого 2017. Архів оригіналу за 23 березня 2017. Процитовано 22 березня 2017.

Література[ред. | ред. код]

  • Вопросы подповерхностной радиолокации. Коллективная монография / Под ред. Гринева А. Ю. — М.: Радиотехника, 2005.-416 с.: ил. ISBN 5-88070-070-4
  • Подповерхностная радиолокация / Под ред. Финкельштейна М. И. — М.: Радио и связь, 1994
  • Разработка аппаратуры, методов обработки данных для электромагнитного подповерхностного зондирования и опыт их применения./ А. Е. Резников, В. В. Копейкин, П. А. Морозов, А. Ю. Щекотов — М, РАН. Успехи физических наук. № 5, 2000 г.