Герб Воронежа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Воронежа
Герб Воронежа від 2017 року
Деталі
Носій Вороніж
Затверджений 25 липня 2017
Щит іспанський
Інші елементи крук(ворон), срібні вруби, зелені дубові листки, гілка з ягодами червоної калини, олоски, синьо-жовта стрічка

Герб Воронежа — офіційний геральдичний символ селища Вороніж Сумської області. Затверджений на засіданні 26 сесії селищної ради 7 скликання від 25 липня 2017 року.[1] Зображення запропоновано Володимиром Панченком (кандидат історичних наук, науковий співробітник Музею гетьманства, м. Київ.). Автор ескізу: Ганна Воронець, смт. Вороніж

Герб є промовистим.

Опис[ред. | ред. код]

Щит заокруглений, іспанського типу, хрестоподібний у золотому картуші з короною на верху. Поле щита блакитного кольору. У центрі чорний крук (ворон) зі складеними крилами, обернений у правий геральдичний бік, із срібними очима, дзьобом і ногами. Під ним два срібні вруби (колоди), верхній з яких довший за нижній.

За щитом в лівій частині три пшеничних колоски, налиті зерном золотистого кольору. В правій частині три зелені дубових листки. Внизу під щитом гілка з ягодами червоної калини. Колоски, дубові листки та калина перевити синьо-жовтою стрічкою.

Невідповідність геральдичним нормам[ред. | ред. код]

Затверджений проєкт не відповідає нормам геральдичної колористики, оскільки в ньому емалева фігура (чорний ворон) поданий на емалевому (синьому) полі. Тому герб потребує коригування.

Символіка[ред. | ред. код]

Пояснення до герба: щит з картушем і короною запропоновано Українським геральдичним товариством, відносно сучасних зображень гербів. Кам'яна корона над щитом червоного кольору ("позаштатне" поселення, яке не є районним центром). Блакитний колір поля щита – колір сотенних округів Ніжинського полку XVIII ст., крім того, блакить – алегорія духовності. Вороніж був сотенним містечком Ніжинського полку з 1654 по 1762р., до того ж є батьківщиною П.О.Куліша – просвітителя і письменника ХІХ ст. Ворон (крук) – символ, що відтворює назву поселення. Історичний герб нагадує про місцеву традицію самоврядування в період козаччини. Колосся пшениці – символ основного заняття мешканців - землеробства, а дубове листя символізує знаходження поселення серед мішаних лісів та є основне багатство краю. Синьо-жовта стрічка та калина підтверджує зв'язок з державним прапором та основними символами України.

Історія герба[ред. | ред. код]

У минулому (1654-1782) Вороніж був сотенним містечком Ніжинського полку.

Реконструкція історичного герба Воронежа (1750): "у щиті повернутий вліво ворон, під ним два геральдичні бруски".

За даними А. Гречила ворон на двох брусках зображувався на печатках Воронежа в 1717-1762 роках.

На засіданні 26 сесії 07 скликання від 25 липня 2017 року був затверджений сучасний герб та прапор смт Вороніж Шосткинського району Сумської області.[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Поіменне голосування на засіданні 26 сесії 07 скликання від 25 липня 2017 року. Архів оригіналу за 22 вересня 2017. Процитовано 21 вересня 2017.
  2. Опис символіки селища міського типу Вороніж (герб та прапор). Архів оригіналу за 22 вересня 2017. Процитовано 21 вересня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]