Герб Новгородки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Новгородки
Деталі
Корона сільська сонцеподібна
Щит іспанський
Щитотримачі золоте колосся з блакитними стрічками
Основа червоний щит
Девіз «Любити, жити, творити»
Інші елементи чорний кірасирський палаш у піхвах;

Герб Новгородки — один з офіційних символів. Затверджений рішенням XVII сесії Новгородківської районної ради XXIII скликання від 7 березня 2002 року № 203. Автор проєкту — Катерина Мигуль.

Існує у двох версіях: малий та великий, різниця між якими полягає у додаванні щитотримачів з колосся перенизаних блакитними стрічками і наявністю девізу.

Опис[ред. | ред. код]

У червоному полі срібний стовп, на якому чорний кірасирський палаш у піхвах, руків'ям догори, гардою вправо.


Пояснення символіки[ред. | ред. код]

У першій половині XVIII століття на землях, що входили до Запорозької Січі, козак Куций заснував хутір Куцівка, який поступово перетворився на село. Під час створення військових поселень, разом з іншими землями Куцівка увійшла до їх складу. В селі було побудовано казарми, штабні приміщення, манеж, конюшню.

У зв'язку з розташуванням у селі та на території теперішньої Новгородківщини ескадронів Новгородського кірасирського полку селище та район мають відповідну назву Новгородка та Новгородківський район.

Сформований в Україні Новгородський кірасирський полк особливо відзначився і прославився в боях на війні з Наполеоном 1812 року, а під час перебування в Південних військових поселеннях був визнаний найкращим кавалерійським полком. Палаш у піхвах символізує мирний стан, але потенційну можливість дати відсіч будь-яким зазіханням на спокійне життя та працю.