Герб Оверні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Оверні
Деталі
Носій Овернь

Герб Оверні — герб регіону у центрі Франції.

Опис[ред. | ред. код]

Герб Оверні, який іноді називають гонфанона, походить від прапора Оверньята. Герб Оверні має такий вигляд: у золотому полі золотий червоний гонфанон, облямований золотою бахромою[1].

Історія[ред. | ред. код]

Герб Оверні, або гонфанон червоного кольору, використовувався графами Оверні щонайменше з ХІІ століття, а на печатках та іконографії графів Роберта IV та Гая II гонфанон вже зображувався як емблема[2].

Найбільш схожа гіпотеза полягає в тому, що гонфанон був прийнятий графом Вільгельмом VI. Традиція свідчить, що під час завоювання Єрусалиму цей стяг носив Євстахій ІІІ Булонський, брат Годфруа де Буйонського, який брав участь у хрестовому поході на Єрусалим. Вільгельм VI брав участь у цьому хрестовому поході і цілком може бути творцем згаданого герба.

Однак цей стяг, навколо якого згуртувалися тодішні лицарі Овернської нації, скоріше за все, належить абату Сен-Жеро д'Орільяку (Saint-Géraud d'Aurillac), який мав червоне полотно із зелено облямівкою.

На прапорі Форарльберга, найзахіднішої землі Австрії, також зображений гонфанон, дуже схожий на герб Оверні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Blason de Auvergne/Coat of arms (crest) of Auvergne. Heraldry of the World (англ.). 20 серпня 2023. Процитовано 3 жовтня 2023.
  2. Sigillographie de l'ancienne Auvergne (XIIe-XVIe siècles), BnF, 1895 (онлайн-версія)