Ге Іван Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ге Іван Миколайович
ПсевдоБертольді
Народився12 (24) червня 1841[1]
Воронеж, Російська імперія
Помер30 червня (12 липня) 1893 (52 роки)
Київ, Російська імперія
ПохованняКиїв
Громадянство Російська імперія
Діяльністьписьменник, театральний критик, драматург
Знання мовросійська
Брати, сестриҐе Микола Миколайович

Іва́н Микола́йович Ге́ (псевдоніми: Бертольді, Б.-ді-І; 12 (24) червня 1841, Воронеж — 30 червня (12 липня) 1893, Київ) — письменник, актор та режисер, молодший брат Григорія Ге та Миколи Ге.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походить з родини, котра мала предками французьких емігрантів. Навчався в Київській гімназії, перебував на військовій службі у царській армії. Після виходу у відставку, в 1870—1880 роках жив на Херсонщині у невеликому маєтку, займався господарюванням. Після пожежі, яка знищила всю маєтність, переїхав до Одеси.

Заснував та викладав на драматичних курсах в Одесі та Києві, писав російською мовою. Загалом написав 25 п'єс — оригінальні твори, перероблення, переклади; темою були злободенні соціальні й морально-етичні питання. Також писав нариси, оповідання, повісті. Його твори друкувалися в журналі «Артист», газетах «Голос», «Московская газета», «Новости дня», «Русские ведомости».

Серед п'єс — «Виновные, но несудимые», «Второй брак», «Идеалисты и практики», «Мотивы скорби», «Самородок», більшість була надрукована. Деякі ввійшли до репертуару київських та провінційних театрів 1870-1890-х років.

Похований у Києві.

Примітки

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]