Глиноликий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Глиноликий
Історія
Видавець DC Comics
Дебют Detective Comics #40 (червень 1940) (Карло)
Автор(и)

Боб Кейн (Карло) Білл Фінгер, Шелдон Молдофф (Хейген)

Льон Уейн, Маршал Роджерс (Пейн, Фуллер)
Характеристики
Альтер его Базиль Карло,Метт Хейг,Престон Пейн ,Сондра Фуллер
Secret Society of Super Villainsd, Injustice Leagued і Anti-Justice Leagued
Вороги
Бет-команда,
Ліга Справедливості

Глиноликий (англ. Clayface) — псевдонім, використовуваний декількома суперзлодіями всесвіту DC Comics. Всі були ворогами Бетмена.

Бейз Карло[ред. | ред. код]

Бейз Карло (Basil Carlo) був зіркою фільмів категорії B (B-Movie) - низькопробних і малобюджетних фільмів жахів, популярних в США. Коли Бейз почув, що буде знятий ремейк фільму жахів «Терор» (The Terror), що приніс йому популярність і популярність, він був розлючений фактом, що головна роль віддана іншому, більш здатному і молодому акторові. Бейз навіть не втішав той факт, що він був у числі «запрошених зірок». Тоді Карло задався метою зірвати зйомки і почав вбивати акторів і членів знімальної команди фільму, надягаючи на злочини маску екранного лиходія, Глінолікого. Але був зупинений Бетменом (Batman) і Робіном (Robin). Бейз знову з'явився після падіння з обриву тюремної машини швидкої допомоги, в якій він знаходився. Він знову надів маску Глінолікого і напав на наречену Брюса Уейна, Джулі Медісон (Julie Madison). Динамічний Дует (Dynamic Duo) знов завадив лиходієві.

Метт Хейг[ред. | ред. код]

Метт Хейг був мисливцем за скарбами і знайшов таємничу печеру з радіоактивним басейном протоплазми. Занурюючись у нього, Метт перетворювався на податливу глину, яка може прийняти будь-який бажаний йому вигляд. Однак, це лише тимчасовий ефект, і йому потрібно періодично повертатися в басейн для підтримки використанні своїх повноважень.

Пізніше Хейген копіює протоплазму з печерного басейну в хімічній лабораторії. Але штучна протоплазма дає йому тільки 5:00 здібностей, в порівнянні з двома добами від занурення в радіоактивний басейн.

Метт безліч разів втікав з в'язниці, щоразу повертаючись до своєї печери, щоб зануритися в бруд і здійснювати нові злочини. Одного разу Бетмен простежив Глінолікого до печери і скористався чудо-брудом, щоб битися з ним нарівні. Іншого разу злодій прийняв облич Супермена, отримавши таким чином кріптоніанскіе здібності і боровся проти Супермена, Бетмена і Робіна, але герої змогли перемогти Хейгана, використавши червоний криптоніт. Пізніше Глиноликий вступив у змову з Брейніаком, але знову програв. Хейган, Лекс Лютор, Брейніак, Горила Гроддена, Сінестро і Володар Океанів увійшли до складу групи злодіїв, яка атакувала Лігу Правосуддя, але були розбиті.

Престон Пейн[ред. | ред. код]

Пітер Маллі[ред. | ред. код]

Шостий Глиноликий з'являється одночасно з П'ятим, в Batman # 550. Він є вченим з лабораторії Департаменту екстранормальних операцій - доктором Пітером Маллі, який зливається із зразком глини Касія Клея. Він отримує здатності до зміни форми, а також силу розплавляти предмети лише поглянувши на них. Після його поразки його останки зберігаються в штаб-квартирі Део.