Глухота (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Глухота
Міжнародний постер
Жанр драма
Режисер Мирослав Слабошпицький
Продюсер Денис Іванов
Сценарист Мирослав Слабошпицький
У головних
ролях
Олександр Фомічов
Сергій Гаврилюк
Дмитро Сокол
Оператор Дмитро Санніков
Кінокомпанія Arthouse Traffic
Тривалість 11 хвилин
Мова Українська жестова мова
Країна Україна Україна
Рік 2010
Кошторис €300
IMDb ID 1606227

«Глухота» — український короткометражний фільм українського режисера Мирослава Слабошпицького про проблему глухонімих українців.[1][2]

Сюжет[ред. | ред. код]

Київ, сьогодення. Під будинком-інтернатом капітан міліції силоміць затягує глухонімого підлітка в машину. Грюкають двері і намертво перекривають шлях до можливого порятунку. Наляканий хлопчик опиняється у пастці. За відмову співпрацювати з органами інший правоохоронець накидає йому на голову поліетиленову торбину. Допотопні радянські «Жигулі» мало не розвалюються від старості. Мотор спеціально не вимикають, і він жахливо тарабанить на всю вулицю. Підліток щосили пручається, його жорстоко б'ють двоє дебелих перевертнів у погонах і зовсім знесиленого таки змушують написати у блокноті потрібну їм адресу…

Цей сюжет ліг в основу 11-хвилинної короткометражки «Глухота» Мирослава Слабошпицького з циклу «Мудаки. Арабески». Ідею відзняти картину із життя глухонімих режисер виносив 12 років. А відзняв все й одразу за один-єдиний день. Переповнена зала берлінського кінотеатру «Сінемакс», де фільм продемонстрували першим з п'яти інших номінантів, почула лише глибоку реалістичну мову кадрів. У картині спеціально нема ані слів, ані музики чи титрів.

Актори[ред. | ред. код]

  • Олександр Фомічов
  • Сергій Гаврилюк
  • Дмитро Сокол

Виробництво[ред. | ред. код]

«Просто я дуже хотів зробити кіно без слів, тому що, як ви знаєте, люди спілкуються не словами, а емоціями, якимось іншими речами. Це для мене принципова річ, і я радий, якщо мені це вдалося», — розповів «Німецькій хвилі» Мирослав Слабошпицький. Режисерові вже другий рік поспіль випала честь представляти на Берлінале Україну в конкурсній програмі. Торік це була короткометражна стрічка «Діагноз».

Якщо бюджет «Діагноза» становив 30 тисяч доларів, то на «Глухоту» було витрачено лише 300 євро, додає Слабошпицький і наголошує, що державною допомогою в обох випадках, на жаль, і «не пахло». Усього на Берлінале «Глухоту» показали ще тричі.

Реліз[ред. | ред. код]

Світовий показ стрічки розпочався 13 лютого 2010 року у Німеччині на Міжнародному Берлінському кінофестивалі.[3][4] Згодом фільм також було представлено 18 лютого 2011 року у Великій Британії (Glasgow Short Film Festival) та 2 липня 2011 у Польщі (Lubuskie Film Summer).

Номінації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]